Du ser måske verden i færre farver, end du tror
Vi ser ikke så mange farver, som vi tror sort hvid

Nye eksperimenter i Virtual Reality underbygger teori om, at vi måske opfatter mindre af verden, end vi tror. (Foto: Michael A. Cohen, Thomas L. Botch, and Caroline E. Robertson (PNAS 2020))

Nye eksperimenter i Virtual Reality underbygger teori om, at vi måske opfatter mindre af verden, end vi tror. (Foto: Michael A. Cohen, Thomas L. Botch, and Caroline E. Robertson (PNAS 2020))

Kilde: 
23 juni 2020

Hvis alt i dine perifere synsvinkler pludselig gik fra at være i farver til at være sort og hvidt, ville du så lægge mærke til det?

Det ville du nok ikke, hvis man skal tro på fundene i et nyt studie. Det skriver Gizmodo.

I studiet lavede man eksperimenter under Virtual Reality, hvor man pludselig skruede ned for farvemætningen på perifere dele af scenerne.

De fleste deltagere opdagede slet ikke, at meget af det, de kiggede på, mistede farverne – til stor overraskelse for dem selv.

Studiets fund indikerer, at vi faktisk ofte opfatter meget mindre af verden omkring os, end vi tror, skriver Gizmodo.  

Resultaterne er et eksempel på fænomenet uopmærksomhedsblindhed - altså når folk ikke ser noget indenfor deres synsfelt, fordi de ikke er opmærksomme på det.

Men hvad så, hvis folk på forhånd får at vide, at de skal være opmærksomme på afvigelser?

Forskningsgruppen lavede et andet eksperiment, hvor de samme deltagere igen udforskede scener i virtual reality. Denne gang skulle de trykke på en knap, hver gang periferien mistede farverne.

Selv under dette forsøg var der mange, som ikke lagde mærke til de manglende farver. Det skriver Gizmodo.

Lester Loschky, psykologiprofessor ved Kansas State Universitet, var ikke selv involveret i studiet, men roser udførelsen.

»Virtual reality er den bedste måde at teste noget, der ligner opfattelsen af den virkelige verden, mens man stadig har fuld kontrol over de eksperimentelle stimuli,« udtaler Loschky til Gizmodo.

Resultater som disse kan bruges til mange ting i den virkelige verden - for eksempel til, hvordan man træner piloter eller bruger øjenvidneberetninger juridisk. Der skriver Gizmodo.

Derudover kan studiet give anledning til eftertanke, pointerer Gizmodo: Hvis du ikke ser ting, der er lige for næsen af dig, er der måske også andre ting, du misser, såsom den hensynsløse chauffør, du bør holde øje med, eller alt det smukke, der omgiver dig i din hverdag.

mvh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.