Du kan lære, mens du sover, antyder nyt studie
01 februar 2019

Din hjerne er muligvis i stand til at lære nye ord og sproglige koblinger, mens du sover. I hvert fald ifølge konklusionen på et nyt schweizisk studie, som University of Bern har udsendt en pressemeddelelse om.

Ifølge forskerne bag studiet kan en sovende person introduceres til nye ord og genkalde dem, når personen vågner igen.

I eksperimentet introducerede forskerne sovende tyske forsøgsdeltagere til et nyt sprog, som forskerne selv havde opfundet, og gentog straks efter et almindeligt tysk ord, der skulle svare til det nyopfundne ord.

Eksempelvis blev det tyske ord for ’nøgle’ knyttet til det nye ord ’tofer’, mens det tyske ord for ’elefant’ blev introduceret sammen med ’guga’.

Da forsøgsdeltagerne vågnede, spurgte forskerne, hvilke af de nye ord der repræsenterede noget, der var stort eller småt.

Deltagerne svarede rigtigt på spørgsmålene i et tempo, der fik forskergruppen til at tro, at det ikke blot var tilfældige rigtige svar.

LÆS OGSÅ: Søvn i det fri giver indre ro

»Det interessante var, at sprogområderne i hjernen og hippocampus – hjernens vigtige hukommelsescenter – blev aktiveret under vågen tilstand ved udsættelse for de samme ord, som blev lagret under søvnen«, siger Marc Alain Züst fra Afdeling for Eksperimentel Psykologi og Neuropsykologi ved Bern Universitet i pressemeddelelsen.

Videnskab.dk har tidligere skrevet om indlæring under søvn, og der kan være visse forbehold at tage i denne type studier. Blandt andet at selvom hjernen opfanger og lagrer nye informationer, er det ikke sikkert, at vi kan huske dem på længere sigt.

»Man skal huske på, at hvis man lærer eksempelvis nye spanske ord under søvn, ved man ikke, at man har lært dem, og man kan så heller ikke trække dem frem, når man senere forsøger at tale sproget,« fortalte ph.d. Thomas Andrillon fra Laboratoire de Science Cognitives et Psycholinguistique, Frankrig, i den tidligere artikel 'Du kan lære, mens du sover'.

Det nye studie er publiceret i Current Biology.

LÆS OGSÅ: Hvorfor snakker man i søvne?

LÆS OGSÅ: Sjælden søvnsygdom får kvinder til at onanere i søvne

viw

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.