Du kan blive syg af at blive for længe oppe
Britisk forsker mener, at vi får et bedre helbred, hvis vi følger solens rytme. Han møder norsk modvind.

Britisk forsker mener, at der vil være sundhedsmæssige fordele, hvis vi står op og går i seng med solen. (Foto: Colourbox)

Britisk forsker mener, at der vil være sundhedsmæssige fordele, hvis vi står op og går i seng med solen. (Foto: Colourbox)

Vores forfædre stod op og gik i seng langt tidligere, end vi gør nu. Forsker Malcolm von Schantz ved universitetet i Surrey mener, at den naturlige søvncyklus har ændret sig. Dette skyldes blandt andet, at vi har fået unaturligt lys i form af lamper, og fordi vi bruger mobiler og iPads om aftenen.

Von Schantz og kollegaerne har studeret søvnmønsteret hos folk i den lille by Baependi på landet i Brasilien og sammenlignet med folk i storbyer.

Indbyggerne i Baependis søvnmønster ligner mere det søvnmønster, vi havde tidligere. Det viser undersøgelsen, som er publiceret i Scientific Reports.

Sover med solen

»De følger solens rytme i langt større udstrækning end os, fordi mange af dem arbejder udendørs,« siger von Schantz i en pressemeddelelse.

»Midnat er midtvejs i den mørke fase, men alligevel er der mange af os i den industrialiserede verden, som ikke er gået i seng på det tidspunkt,« tilføjer han.

I et igangværende studie ser hans forskerkollegaer på Baependifolkets sundhed. Von Schantz mener, at de kan opdage, at der er sundhedsfordele ved at følge det gamle søvnmønster.

Uenighed om sundhedsproblemer

Han håber, projektet kan vise, i hvilken grad flere af de sundhedsproblemer, vi har i dag, hænger sammen med det, at vi er holdt op med at følge solen i vores søvnrytme.

Forskeren fremhæver hjertekarsygdomme, diabetes og fedme og foreslår også, at mental sundhed kan påvirkes af den moderne søvn.

Søvnforsker og professor Ståle Pallesen deler ikke denne overbevisning.

Weekend er synderen

»Jeg er skeptisk over for den antagelse,« siger Pallesen.

Så længe døgnrytmen er stabil og fast, og du får nok søvn, mener han ikke, at det bør påvirke sundheden.

Han tror det er et større problem, at vi går i seng senere i weekenderne end i hverdagene.

»Der er større forskel på, hvordan folk sover i weekender og hverdage nu end før,« siger forskeren.

Stå op i tide

Nogle studier har vist, at A-mennesker klarer sig bedre i skolen og har en del sundhedsfordele, men Pallesen tror ikke, det er et resultat af, at de følger solen i større grad:

»Der er studier, som viser, at grunden til, at A.mennesker har bedre karakterer, er, at de står op i god tid. Skifter man tiderne for, hvornår ting starter, til et tidspunkt, der passer til B-menneskerne, gør de det også bedre.«

Pallesen har tildigere udtalt til forskning.no, at iPads og mobiltelefoner kan forværre søvnen.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk