Studie: Du har kun 1,5 sekunder til at lægge mærke til noget - ellers opdager du det måske aldrig
Gorilla opmærksomhed

Det nye studie minder om et berømt gorilla-forsøg. (Foto: Shutterstock)

Det nye studie minder om et berømt gorilla-forsøg. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
02 december 2019

Hvis en gorilla pludseligt gik igennem et rum, ville du nok undre dig en anelse - men under de rette forudsætninger er det faktisk de færreste, der lægger mærke til den. Det har et berømt forsøg med en lige så berømt video tidligere vist. Du kan se videoen nederst i denne artikel.

Nu viser det sig, at hvis du ikke lægger mærke til noget nyt i dit synsfelt inden for 1,5 sekunder, så ser du det nok aldrig, skriver New Scientist.

Det skyldes fænomenet kendt som ’uopmærksomhedsblindhed’ (Inattentional Blindness). Blindheden opstår, fordi mennesket kun kan rumme en begrænset mængde information på én gang, fortæller ph.d.-studerende Katherine Wood fra University of Illinois at Urbana-Champaign.

Hun har sammen med sin kollega Daniels Simons undersøgt, præcis hvor grelt det står til med menneskets opmærksomhedsevne.

LÆS OGSÅ: Test din opmærksomhed

De bad forsøgspersoner holde øje med hvide og sorte figurer, der bevægede sig i lige linjer på en computerskærm og indimellem skiftede retning, når de ramte skærmens kanter. Eksperimentets deltagere skulle så tælle, hvor ofte et objekt i en bestemt farve skiftede retning.

Mens forsøgsdeltagerne brugte deres opmærksomhed på at tælle figurer, ville et nyt, krydsformet objekt glide henover skærmen enten i fem eller 1,5 sekunder.

LÆS OGSÅ: Forskere angriber klassisk psykologi-eksperiment

En anelse mere end halvdelen så krydset, hvis det var synligt i fem sekunder, og en anelse mindre end halvdelen lagde mærke til det, hvis det viste sig i 1,5 sekunder.

»Det ville være naturligt at formode, at jo længere et objekt er synligt for dig, des større er muligheden for, at du lægger mærke til det. Vi blev ret overraskede over, at det ikke hjalp ret meget,« fortæller Wood.

Med andre ord kan der være en masse ting, vi går glip af i vores hverdag. Ikke mindst gorillaer.

Studiet er publiceret i Royal Society Open Science.

Tæl, hvor mange gange bolden blev kastet af en af de hvidklædte spillere. (Video: Daniel Simons)

LÆS OGSÅ: Derfor er det sundt at være nedtrykt

LÆS OGSÅ: Hvorfor er klovne så uhyggelige? ​

LÆS OGSÅ: Dårlig hukommelse kan være en fordel

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.