Bedstemors kost påvirker din sundhed
Kilde: 
10 august 2017

Du bliver, hvad du spiser.

Det er til at forstå. Men helt så enkelt er det faktisk ikke. For det har også betydning, hvad din mor og far har spist, mens de var i dine bedstemødres maver, viser ny forskning. Det skriver Sciencedaily.com.

Det viser sig nemlig, at mødre, der har været underernærede, mens de var i deres mors livmoder, får mindre babyer.

Hvis faderen derimod har været underernæret i livmoderen, får de også mindre børn, men det viser sig først omkring to-årsalderen.

LÆS OGSÅDit ansigt afslører, hvad du spiser

Opdagelserne kommer fra et eksperiment, udført i landdistrikterne i Gambia, hvor forskerne kunne udelukke forstyrrende sociale og økonomiske faktorer, som kunne påvirke børnenes vækst over generationer.

I landdistrikterne i Gambia er der nemlig en enkelt årlig regntid, som skaber en høstsæson med masser af mad og en sæson, hvor der er mangel på mad.

Mødre, der har den sidste del af deres graviditet under den 'sultne sæson', får typisk mindre babyer.

Den viden gjorde så forskerne i stand til at undersøge, hvordan forældrenes egen ernæring, mens de var i livmoderen, påvirkede væksten af deres egne børn.

LÆS OGSÅ: Bacon og æg er godt for gravide

I en gruppe af nyfødte i årene fra 1972 og 2011 undersøgte forskerne, om forældrenes egen fødselsperiode kunne forudsige vægt og højde ved fødslen eller højden hos disse børn, når de nåede 2-årsalderen.

Resultatet viste altså, at bedsteforældrenes adgang til mad kunne spores i børnebørnenes vægt.

»Ernæringsmæssige indgreb, såsom kosttilskudsprogrammer i fattige befolkninger, bliver ofte underminerede, fordi der ikke ser ud til at være en øjeblikkelig virkning,« siger Andrew M. Prentice, der er professor ved Medical Research Councils internationale ernæringsgruppe på London School of Hygiene and Tropical Medicine, til sciencedaily.com.

»Studiet her viser, at det måske vil tage flere generationer at eliminere vækstproblemer på grund af de her indflydelser mellem generationerne.«

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift The FASEB Journal.

LÆS OGSÅ: Angst for matematik sidder i dine gener

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.