Du bliver en helt anden person i løbet af livet
Kilde: 
20 februar 2017

Det er ikke svært at se de massive ændringer, kroppen gennemgår fra vores teenageår, til vi bliver gamle.

Nu peger ny forskning på, at vi ikke kun forandrer os fysisik, som årene går. Vores personlighed bliver også markant anderledes, skriver Science alert.

Faktisk viser studiet, at din personlighed kan ændre sig så meget fra ungdomsårene til pensionisttilværelsen, at du på papiret ligner en helt anden person, hvis man sammenligner dit 14-årige jeg med dit 77-årige jeg.

Forskere fra University of Edinburgh i Skotland analyserede resultater fra et studie fra 1947, hvor lærere vurderede personligheden på 1.208 af deres 14-årige elever.

Lærere skulle vurdere teenagernes selvtillid, udholdenhed, humørsvingninger, samvittighed, originalitet og behov for at brillere. Resultaterne blev lagt sammen og kondenseret ned til et enkelt mål for ’driftsikkerhed’.

Det lykkedes forskerne at få 174 af de daværende elever til at få testet deres personlighed igen i en alder af gennemsnitligt 76,7 år. De seks faktorer blev vurderet af deltagerne selv og en af deres tætte venner eller familiemedlemmer.

Resultaterne viste ingen sammenhæng mellem de 14 åriges personlighed, og de personer, de var blevet til, over 60 år senere. Og det overraskede forskerne:

»Vores hypotese var, at vi ville finde bevis for stabilitet i personlighed over selv en længere periode som 63 år, men vores korrelationer støttede ikke denne hypotese. Det taler mod tidligere resultater,« skriver forskerne ifølge Science alert.

Afvigelsen kan skyldes, at tidligere studier har set på personlighedændringer over en kortere periode end dette studie.

»Som et resultat af de gradvise ændringer kan personlighed virke relativt stabil over korte intervaller – i højere grad når man er voksen. Jo længere intervallet mellem vurderingen af personlighed er, jo svagere bliver forholdet mellem de to målinger. Vores resutater peger på, at når intervallet er så stort som 63 år, er der nærmest ingen sammenhæng overhovedet,« skriver forskerne ifølge Science alert.

Det skal dog nævnes, at studiet er temmeligt lille, og at studiet fra 1947 ikke gav deltagerne mulighed for at vurdere sig selv.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Psychology and Ageing.

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.