Druer hjælper mod forhøjet blodtryk
Druer kan være naturens egen hjertemedicin. Blodtrykket går ned, og symptomer på alvorlige hjerteproblemer forsvinder, viser omfattende dyreforsøg.

Rotterne fik både grønne, røde og blå druer. Effekten var upåklagelig. (Foto: Colourbox)

Rotterne fik både grønne, røde og blå druer. Effekten var upåklagelig. (Foto: Colourbox)

At frugt og grøntsager er kanon-godt for helbredet, har alle vist fattet. Men nu tyder en ny undersøgelse på at druer er specielt gavnlige, og fungerer som en slags naturlig hjertemedicin.

Ved at forsyne sig godt og ofte fra drueklaserne kan man få blodtrykket gå ned, og få betændelse og symptomer på alvorlige hjerteproblemer til at forsvinde ifølge undersøgelsen, som er publiceret i 'Journal of Gerontology - Biological Sciences'.

Ni gange almindelig dosisMen det er godt nok endnu for tidligt at udskifte blodtryksmedicinen med druer fra supermarkedet, advarer forskerne. Eksperimenterne med den drueholdige kost blev nemlig udført på laboratorie-rotter. Men forskerne omtaler resultaterne som ekstremt opløftende, og har formodning om at frugten også kan have en meget positiv effekt på os mennesker.

I forsøget blev der brugt almindelige druer (både grønne, røde og blå), og rotterne fik dagligt doser, som svarer til ni almindelige serveringsportioner af druer for mennesker.

Det viste sig, at rotterne havde godt af at være på druer.

For meget salt i madenMadvanerne i vestlige lande gør at mange indtager alt for meget salt. Dette kan føre til at blodtrykket stiger, noget som øger risikoen for alvorlige hjerteproblemer.

For at gøre undersøgelsen mest mulige relevant, brugte forskerne derfor laboratorie-rotter som let udvikler forhøjet blodtryk ved indtagelse af salt.

Pulveriserede druerI forsøget blev rotterne inddelt i forskellige grupper. Alle fik den samme, usunde kost med højt indhold af salt. Men nogle af rotterne fik desuden serveret druer i pulverform, som stammede fra hele druer der var blevet pulveriserede.

Undersøgelsen tyder på, at druer er naturens egen hjertemedicin. De forhindrer både for højt blodtryk, hjerteproblemer og kronisk betændelse i kroppen. I hvert fald hos rotter... (Foto: Colourbox)

En tredje gruppe fik i stedet en almindelig medicin mod for højt blodtryk (hydrazine) oveni den saltholdige kost.

Efter 18 uger blev alle rotterne undersøgt. Forskerne påviste store forskelle. Rotterne som kun havde fået serveret den saltrige mad, havde som forventet udviklet forhøjet blodtryk.

Ydermere fandt forskerne kroniske betændelsestilstande i kroppen og nedsat hjertefunktion.

Bedre hjerteDerimod stod det langt bedre til hos de rotter som også havde fået druer.

Stigningen i blodtrykket var klart mindre end hos den første gruppen, og hjertet havde det bedre. Det havde beholdt en mere normal størrelse, og udviste færre symptomer på hjerteskader. Rotterne som også fik druer havde desuden mindre kronisk betændelse i kroppen.

Mere betændelseOgså hos den gruppe af rotter, som havde fået blodtryksmedicin, var stigningen i blodtrykket lavere end hos de rotter som kun fik den salte mad. Men det stod dårligere til med deres hjerter, i forhold til de rotter som havde fået druer i stedet for medicin.

Pumpefunktionen var dårligere, og de havde også udviklet mere betændelse end de rotter som også spiste druer.

Antioxidanter i druerBåde skindet, frugtkødet og stenene i druer er fyldt med såkaldte flavonoider. Dette er en gruppe vegetabilske antioxidanter.

Flere tidligere undersøgelser viser at antioxidanter kan have en meget positiv effekt på helbredet.

»Vi mener netop, at det er flavonoider i druerne som er forklaringen, enten ved en direkte antioxiderende effekt, eller ved en indirekte virkning på cellerne,« siger hjertespecialist Steven Bolling i en presseomtale af undersøgelsen.

Det kan være svært at få børn til at spise nok frugt og grøntsager. Men druer kan de fleste lide. (Foto: Colourbox)

Forskerne henviser også til tidligere undersøgelser, som antyder at moderat indtagelse af rødvin, med naturligt indhold af druer, kan være sundt.

Godt rådEftersom undersøgelsen er udført på rotter, er det for tidligt at sige, at et højt indtag af druer også fungerer som forebyggende hjertemedicin for os mennesker.

Forskerne håber imidlertid, at senere undersøgelser vil bekræfte en sådan effekt.

I mellemtiden har de et klart råd, til dem som bekymrer sig over deres helbred.

»Skær ned på overdrevent indtagelse af salt, og spis mere frugt og grønt. Dette er en veldokumenteret metode til at sænke blodtrykket, og reducere risikoen for hjerteproblemer,« skriver forskerne.

Undersøgelsen er støttet af flere sundhedsinstitutter, og også af 'California Table Grape Commission', en organisation for drueproducenter.

Forskerne understreger imidlertid, at ingen af sponsorerne fik lov til at påvirke hverken undersøgelsens udformning eller gennemførsel.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk