Drop shopping fra din smartphone, hvis du vil modstå unødvendige køb
17 august 2017

Du kender sikkert lysten til at spise mad, selvom du ikke er sulten. På samme måde kender du måske også tendensen til at shoppe, selvom du egentlig ikke mangler noget. 

Men nu er der godt nyt fra forskningsverdenen, hvis du forsøger at gøre op med dine indre shoppe-dæmon.

Hvis du bruger din computer til at handle online frem for din smartphone, køber du mindre, viser ny forskning fra The University of British Columbia (UBC), USA. Det skriver UBC i deres nyhedsbrev.

»Touchskærm-teknologien er hurtigt trængt ind på forbrugermarkedet og har indlejret sig i vores dagligdag. På grund af den hurtige vækst og popularitet ved vi overraskende lidt om smartphonens virkning på forbrugerne,« siger adjunkt Ying Zhu fra UBC.

Der er lige nu er mere end to milliarder smartphonebrugere i verden, og tallene tyder derfor på, at online shopping med en smartphone kommer til at repræsentere knap halvdelen af al e-handel næste år,« forklarer Ying Zhu.

Forskerne foretog en række eksperimenter med universitetsstuderende for at måle tankemønstret ved køb gennem henholdsvis touchskærme og stationære computere.

Undersøgelsen skulle påvise, om online køb ændres, når det gælder to forskellige typer produkter:

  • Hedoniske køb, som er de køb, der er drevet af fornøjelse eller nydelse, for eksempel chokolade eller massage.

  • Og utilitaristiske køb, som er produkter, der er praktiske - for eksempel brød eller printere.

Undersøgelse viste også, at deltagere der foretog køb ved brug af af touchskærme scorede betydeligt højere på de følelsesmæssige parametre modsat dem, der brugte stationære computere, som scorede højere på de rationelt tænkende parametre.

Forskeren råder forbrugere, der ønsker at spare lidt penge, til at holde sig fra smartphonen.

Studiet er publiceret i Journal of Retailing and Consumer Services.

viw

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.