Dreng havde 57 blykugler i tarmen i to år
Otte-årig dreng slugte kugler fra familiens haglgevær under en leg, og de blev først opdaget to år senere. Dansk tarmforsker er overrasket.

Efter et forhøjet bly-niveau var konstateret i drengens blod, blev han røntgenskannet, og bly-kuglerne blev opdaget. (Foto: New England Journal of Medicine.)

Efter et forhøjet bly-niveau var konstateret i drengens blod, blev han røntgenskannet, og bly-kuglerne blev opdaget. (Foto: New England Journal of Medicine.)

En otte-årig dreng fra Australien kom på hospitalet efter at have fået konstateret et højt niveau af bly i blodet over en to-årig periode. Det skriver New England Journal of Medicine.

Et røntgenfoto afslørede, at der sad nogle små hårde genstande i et hjørne af tarmen.

Herefter forklarede familien, at de ofte spiste vilde gæs til aftensmad, som de skød med blykugler fra et haglgevær. Herefter tilstod børnene i familien, at de havde leget en leg, hvor de slugte blykuglerne.

Bly-kuglerne måtte opereres ud

Drengen og hans søskende fik en tarmskylning, men efterfølgende røntgenbilleder viste, at bly-kuglerne stadig sad i mave-tarm-kanalen på drengen.

Efter et mindre operationelt indgreb lykkedes det lægerne at fjerne hele 57 bly-kugler fra drengens tarm.

Man kan dog undre sig over, hvordan blykuglerne kunnen sidde fast i hele to år.

Tarm-forsker er overrasket

Jan Fallingborg, der er overlæge ved Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, finder historien meget usædvanlig.

»Hos voksne mennesker kan der være nogle udposninger i tarmen, som fremmedlegemer kan gemme sig i, men at blykuglerne skulle sidde fast i tarmen på en ung dreng i så lang tid, lyder utroligt,« siger han.

Han forklarer, at tarmen normaltvis tømmer sig selv i løbet af 1-2 dage, men der kan dog falde ting ned i blindtarmen, som ikke tømmer sig selv. Det er formentlig her blykuglerne har ligget.

Blyforgiftning går ud over maven og hovedet

Blyforgiftning kan være farligt for mange af kroppens organer, og det kan endda gå ud over intelligensen og reaktionsevnen, da det påvirker centralnervesystemet.

»Bly kan ophobe sig mange steder i kroppen, og det kan både give kraftige mavesmerter og forårsage mental retardering, men det er meget sjældent at vi ser blyforgiftninger,« siger Jan Fallingborg.

Bly udskilles ikke automatisk af kroppen, og har man alt for høje værdier i blodet, skal man derfor have medicin, der kan binde sig til stoffet og hjælpe nyrerne med at udskille det igennem urinen. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.