Dreng fik fjernet en tredjedel af højre hjernehalvdel – nu har venstre del overtaget

Hjerneskanningerne her illustrerer, at et stort område i højre hjernehalvdel er blevet fjernet. (Foto: Liu et al./Videnskab.dk)

Hjerneskanningerne her illustrerer, at et stort område i højre hjernehalvdel er blevet fjernet. (Foto: Liu et al./Videnskab.dk)

Kilde: 
02 august 2018

For tre år siden fik en dreng fjernet en tredjedel af højre hjernehalvdel for at behandle hans epilepsi. Med operationen, der kaldes en lobektomi, ville lægerne fjerne den del af hans hjerne, hvor epilepsianfaldene startede.

Siden har et hold forskere fulgt drengen for at undersøge, hvordan hans hjerne kom sig efter operationen.

Resultaterne viser, at den nu 10-årige drengs udvikling følger hans jævnaldrene, og forskerne ser det som et eksempel på, hvor smidig vores hjerne er, skriver NewScientist.

Operationen betød, at drengen ikke længere kan se det fulde visuelle område.

»Han er blind for information fra alt til venstre for ham. Alt til venstre for hans næse overføres ikke til hans hjerne, fordi nakkelappen i hans højre hjernehalvdel mangler og ikke kan modtage disse oplysninger,« siger professor i psykologi Marlene Behrmann fra Carnegie Mellon University i Pensylvenia til NewScientist. Hun er en af de forskere, der har fulgt drengen.

Selvom synet aldrig blev gendannet, så blev de mere komplicerede funktioner, eksempelvis ansigtsgenkendelse, overtaget af venstre hjernehalvdel.

Dette kan hænge sammen med, at drengen var så ung, at hans hjerne endnu ikke var færdigudviklet. Det er derfor ikke sikkert, at alle ville slippe lige godt fra denne type operation.

Resultaterne er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports.  

lp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.