Dreng brænder hul i sin nethinde med laserpen
Kilde: 
27 juni 2018

De fleste børn, der får stukket en laserpen i hånden, får også besked på ikke at sigte den mod andre - eller sig selv.

Og til alle forældre, hvis børn ikke forstår alvoren, bringer vi her skrækeksemplet på, hvor galt det kan gå.

En 9-årig dreng fra Grækenland har brændt hul i sin nethinde efter at have stirret ind i en grøn laser, han legede med, og skaden ser desværre ud til at være permanent. Det skriver Science Alert.

macula hul øje skade syn laser laserpen

Her ses hullet, samt to mindre skader, i den 9-årige drengs nethinde. Hullet er så stort, at skaden på synet desværre kan være permanent, og ifølge casestudiet er drengens syn da heller ikke blevet bedre efter 18 måneder. (Foto: Androudi and Papageorgiou/NEJM)

Hullet, et såkaldt maculahul, er brændt, lige der hvor lys bliver fokuseret i øjet. Det vil derfor påvirke drengens evne til at se ting, der er lige foran ham, hans farvesyn og hans evne til at se skarpt - men kun på det venstre øje, som blev udsat for laseren.

Andre eksempler på leg med laser, der er gået galt, viser, at det kræver ganske kort tid at gøre stor skade:

  • I 2012 tog det, ifølge et andet casestudie, kun 1 minut at skade en 13-årig drengs øje med en 5 milliwatt laserpen - øjet helede heldigvis igen
  • I 2015 bestilte en dreng en 50 milliwatt laserpen fra internettet og sigtede den ind i sin 13-årige brors øje, der tog varigt skade på kun 1 sekund, ifølge dette tredje casestudie

I Danmark har Sikkerhedsstyrelsen sat en øvre grænse for lovlige laserpenne på 1 milliwatt. På dette niveau betragtes de som sikre at anvende - hvis man vel at mærke bruger dem efter anvisningerne.

I tilfældet med den græske dreng kender man ikke laserens styrke, da drengens far havde købt den af en gadesælger, skriver CNN.

Casestudiet er publiceret i The New England Journal og Medicine.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.