Næste gang du klør familiens kæledægge bag øret, kan det være en god ide at vaske hænderne grundigt bagefter.
Canadiske forskere har gennemgået mere end 300 artikler om smittefarer fra dyr.
Opsummeringen i tidsskriftet Canadian Medical Association Journal viser, at husdyrejere er mere udsatte end andre for forskellige former for smitte. De løber blandt andet en større risiko for at blive smittet med antibiotikaresistente bakterier.
Pas på kløerne og spyttet
Alt fra salmonella og E. coli til rundorm kan overføres fra kæledyr til mennesker. Som regel smittes du gennem rivemærker, spyt, bid eller kontakt med afføring.
Alligevel viser de canadiske forskere bag undersøgelsen, at omkring 75 procent af deltagerne både sover sammen med dyrene og lader sig slikke i ansigtet af deres kæledyr.
Hunde, katte, gnavere, fugle, akvariefisk, krybdyr og amfibier bærer alle på forskellige slags sygdomme og rammes forskelligt, alt efter hvor gamle de er. Forskerne råder familier til at snakke både med lægen og dyrlægen om, hvilket kæledyr der er sikrest for lige netop dem.
Dyrene afgiver bakterier og andre organismer, som kan forårsage sygdomme, naturligt gennem afføringen, spyttet eller fra huden. For eksempel har skildpadder, slanger, frøer og salamandere salmonella i fordøjelsessystemet helt naturligt.
Når du har rørt ved disse dyr, er det vigtigt, at du vasker hænderne – det gælder især, hvis du er en af dem, der er ekstra udsat for infektioner.
Børn og ældre er særligt udsatte
Forskerne bag artiklen mener, at smittefaren fra husdyr som hund og kat er undervurderet. Men hvor stor smittefaren er, afhænger af hver enkeltes alder og sundhed, og af hvordan han eller hun håndterer dyret.
Øverst på listen over dem, der er mest udsatte for at blive smittet af deres kæledyr, er børn under 6 år og ældre over 65 år. Derudover er gravide og mennesker med nedsat immunforsvar udsatte.
For disse grupper kan sygdommen vare længere, og symptomerne kan være mere alvorlige.
Jason Stull ved Ohio State University, en af forskerne bag artiklen, fremhæver som et skrækeksempel familier med et kræftramt barn, som får behandling, der rammer immunforsvaret.
»Vi har arbejdet med familier med børn, som bruger meget tid hos lægen, og som af forskellige årsager går glip af aktiviteter med andre børn,« siger han.
»Forældre anskaffer nogle gange en hvalp eller en kattekilling for at erstatte lidt af det sociale samspil. Men hvalpe og kattekillinger spreder nogle organismer, som voksne dyr ikke har, så i sådan en situation vil et voksent kæledyr sandsynligvis være et bedre valg.«
Smitte skal ikke afholde folk fra at have kæledyr
Så længe man tager visse forholdsregler, behøver man dog ikke at bekymre sig særlig meget, forsikrer Jason Stull.
Karin Nygård fra Folkesundhedsinstituttet henviser til de samme forholdsregler.
»Vi giver nogle generelle råd om omgang med hund og kat. Kæledyrene kan være bærere af smitsomme stoffer, der kan overføres til os mennesker, men de fleste kan forebygges ved håndvask. Og de fleste gravide ved for eksempel, at de ikke bør tømme kattebakken, og at de må have god håndhygiejne ved kontakt med kat,« siger Nygård.
»Det handler om et sikkert forhold til dyr. Der er meget få situationer, hvor man ikke kan eller burde have et kæledyr, hvis man ønsker det. Det handler blot om at finde den rette art til den rette person,« forklarer Stull i pressemeddelelsen.
»Vi bruger antibiotika på vores kæledyr. Det er vigtigt også at se på kæledyrene, når det kommer til brug af antibiotika og udvikling af antibiotikaresistens,« mener Karin Nygård.
De gode råd er mange – men kan være svære at gennemføre
Selvom rådene i artiklen er relativt selvfølgelige, som at vaske hænderne grundigt efter kontakt med dyret og at bruge plasticposer, når man samler hundens afføring op, kan tiltagene for risikogrupper være svære at gennemføre.
-
Vask hænderne godt, efter du har haft kontakt med dyret.
-
Lær kæledyret, at det ikke skal slikke dig i ansigtet.
-
Placer ikke kattebakker i nærheden af, hvor der spises eller laves mad.
-
Dæk kattebakken, når den ikke er i brug.
-
Undgå kontakt med højrisikodyr som for eksempel reptiler, amfibier og eksotiske dyr.
-
Vask og desinficer bur, fodringsområder og soveunderlag regelmæssigt.
-
Brug handsker, når du renser akvariet, gør buret rent eller fjerner afføring.
-
Vent med at anskaffe dig et nyt kæledyr, til din immunstatus er god.
- Aftal regelmæssige veterinærbesøg for alle kæledyr.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle