Dine gener afgør, hvordan musik påvirker dig
Kilde: 
23 december 2016

Musik og andre lydkilder kan påvirke vores humør ved at give hjernen et skud af signalstoffet dopamin - det såkaldte lykkehormon, som giver en følelse af velvære.

Men hvordan og hvor meget musik påvirker os, afhænger af vores genetiske byggeklodser, konkluderer nyt studie fra Aarhus Universitet og Helsinki Universitet ifølge sciencedaily.com.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker musik hjernen

Ph.d.-studerende Tiziana Quarto fra Helsinki Universitet og professor Elvira Brattico fra Aarhus Universitet opdagede, at lydkilders effekt på humøret variede meget på tværs af individer. Ved hjælp af metoden 'imaging genetics' har de nu påvist, at musikkens effekt afgøres af hjernens genetisk betingede modtagelighed over for dopamin.

Studiet er udgivet i Neuroscience, og abstractet kan læses her

LÆS OGSÅ: Kærlighedshormon gør os bedre til at klappe i takt

Mere specifikt er effekten betinget af variationer af et såkaldt D2-redeptorgen (DRD2 rs1076560). Mennesker med forskellige genetiske sammensætninger vil således ikke være lige følelsesmæssigt modtagelige over for musik og andre lydkilders påvirkning af humøret.

»Det er det første studie, hvor 'imaging genetics' er blevet anvendt inden for det musikalske felt og lyde i det hele taget. Vi er meget begejstrede for vores resultater, fordi de indikerer, at selv en ikke-farmakologisk påvirkning som musik kan regulere humør og følelsesmæssig respons på både adfærdsmæssigt og neuralt niveau,« siger Elvira Brattico fra Aarhus Universitet ifølge sciencedaily.com.

LÆS OGSÅ: Test: Påvirker musik hukommelsen?

LÆS OGSÅ: Derfor kan musik gøre dig glad i låget

jo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.