Din stemme kan afsløre din kropsbygning for blinde
Blinde og svagtseende bruger deres hørelse på en anden måde, end seende gør. Nu viser et nyt studie, at blinde kan bruge din stemme til at afgøre, hvordan din krop ser ud. Test her, om du kan gøre dem kunsten efter.

Ud fra stemmen har blinde nemmere ved at bedømme mænds kropsbygning frem for kvinders, fordi kvinder har et anderledes toneleje. (Foto: Colourbox)

Ud fra stemmen har blinde nemmere ved at bedømme mænds kropsbygning frem for kvinders, fordi kvinder har et anderledes toneleje. (Foto: Colourbox)

 

Selvom blinde ikke kan se, kan de ved hjælp af deres andre sanser skabe sig et indre billede af, hvordan deres omgivelser ser ud. Eksempelvis ved hjælp af hørelsen. Og nu har britiske forskere vist, at blinde faktisk kan afgøre, hvordan din kropsbygning ser ud, alene ved at lytte til din stemme. Det skriver Sciencemag.org.

De blinde deltagere i forsøget viste sig faktisk at være næsten lige så gode til at vurdere drøjden på mænd, som de seende deltagere. Faktisk havde de blinde en nøjagtighed på 56 procent, når de skulle udpege de største mænd ud fra stemmen, og det var kun lidt mindre end de seende i forsøget.

»Tidligere studier har vist, at folk, der kun lytter, ganske præcist kan måle relative forskelle i mænds - og i en lidt mindre grad kvinders - kropsbygning, og at den lyttende er dybt afhængige af tonelejet og resonans (for at kunne bestemme størrelsen, red.),« siger Katarzyna Pisanki, der er psykolog ved University og Sussex og står bag studiet, til Dailymail.co.uk.

Højde og drøjde har social betydning

I forsøget blev 68 blinde og 23 seende bedt om at lytte til 30 optagelser af mænd, der udtalte vokallydene a, e, i, o og u. Du kan selv teste, om du kan høre, hvordan folk er bygget i videoen i Science's artikel.

I 70 procent af tilfældene havde de kraftige mænd en lavere og dybere stemme end de lavere mænd. Og det kunne de blinde høre, lige så godt som de seende kunne bedømme det vha. synet.

I forsøget blev 68 blinde og 23 seende bedt om at lytte til 30 optagelser af mænd, der udtalte vokallydene a, e, i, o og u. I 70 procent af tilfældene havde de kraftige mænd en lavere og dybere stemme end de lavere mænd, og det kunne de blinde høre. Du kan selv teste, om du kan høre, hvordan folk er bygget i videoen i Science's artikel. (Foto: Shutterstock)

 

En af grundene til, at det ifølge forskerne er interessant at undersøge, hvordan blinde bedømmer vores kropsstørrelse, er, at det har en social og sundhedsmæssig betydning for vores liv, forklarer Katarzyna Pisanki til Dailymail.co.uk.

»Kvinder foretrækker store mænd som en passende partner, fordi det kan betyde flere børn og højere løn. Desuden er store mænd mere oplagte kandidater til dominante stillinger som præsidentembedet eller lederjobs sammenlignet med lave mænd,« siger hun til Dailymail.co.uk.

Hun og hendes forskerkollegaer arbejder lige nu på at udføre et lignende forsøg, hvor de vil undersøge, om blinde kan afgøre alder og køn ud fra stemmen lige så godt som seende kan vha. synet.

Desuden vil de lave lignende forsøg med kvindestemmer, da kvinders stemmeleje er sværere at fortolke. 

Forskernes studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker