Din opvaskemaskine er fyldt med svampe
Over halvdelen af alle opvaskemaskiner bliver nærmest invaderet af svampe, der kan være sygdomsfremkaldende.

Forskere har opdaget svampe, der trives særdeles fint i opvaskemaskinens ekstreme miljø. Svampe der kan være sygdomsfremkaldende. (colourbox.com)

Forskere har opdaget svampe, der trives særdeles fint i opvaskemaskinens ekstreme miljø. Svampe der kan være sygdomsfremkaldende. (colourbox.com)

Ved første øjekast er opvaskemaskinen ikke umiddelbart et rekreationssted for noget levende.

"Vejret" varierer mellem skybrud og tørke, temperaturen kan stige fra 20 til 80 grader i løbet af få minutter, og hele miljøet bades jævnlig i ætsende saltlage.

Alligevel ser det altså ud til, at maskinen er et permanent bosted for flere typer svamp. Prøver fra indersiden af opvaskemaskinernes låger afslører kolonier af forskellige gærsvampe.

Nogle af dem kan være sundhedsskadelige for mennesker med svækket immunforsvar, skriver et team af forskere, der nu har publiceret deres opdagelser i tidsskriftet Fungal Biology.

Ekstreme levesteder

Det er nok de færreste, der opfatter deres hjem som et ekstremt levested.

Men inden for hjemmets fire vægge findes der miljøer, hvor det næsten ikke er muligt at leve. Næsten. Det kan nemlig blive bostedet for de organismer, som trives der, hvor andre ikke vil sætte fod. Eller patogene svampe, i dette tilfælde.

I modsætning til store ophobninger af mikroorganismer, tåler disse skabninger ekstrem tørke, varme eller andre ubarmhjertige forhold. De slår sig ned på steder, hvor de slipper for at slås om pladsen med andre arter.

Nu udgør en hel række nye elektriske apparater, særlig de som bruger vand, nye levesteder for ”de ekstreme”, skriver forskere fra Slovenien, Nederland og Kina, som har taget et nærmere kig på 189 opvaskemaskiner fra 101 forskellige steder i alle fem verdensdeler.

62 procent var invaderet

Resultaterne tyder på, at mange af os giver husly til forskellige typer svamp blandt opvaskens kopper og tallerkener. Hele 62 procent af opvaskemaskinerne havde nemlig kolonier af forskellige svampe på dørene.

I lidt over halvdelen af de inficerede maskiner fandt man Exophiala dermatitidis og Exophiala phaeomuriformis, to arter af skimmelsvamp, som kan angribe mennesker.

»Den høje forekomst af de to Exophiala-arter kan forklares ved deres bemærkelsesværdige tolerance over for høje temperaturer, saltniveauer og pH-værdier, en kombination, som ikke tidligere er blevet observeret hos svampe,« skriver forskerne.

Kan angribe mennesker

De to svampearter optræder ikke bare i opvaskemaskiner.

Tidligere undersøgelser har vist, at de for eksempel trives i dampbadets behagelige temperatur. Og det er netop denne forkærlighed for varme miljøer, som kan gøre dem farlige.

Exophiala-arterne kan nemlig også slå sig ned i menneskekroppen, hvis de for mulighed for det. Det gør dem til en trussel for mennesker, som har svækket immunforsvar. Svampene er for eksempel kendt for at invadere lungerne hos patienter med cystisk fibrose.

»Selv om der endnu ikke findes rapporter om infektion hos raske mennesker i husstande, som bruger opvaskemaskine, bør man ikke overse den potentielle risiko, de repræsenterer,« skriver forskerne.

De opfordrer nu til mere forskning, for at finde ud af, om brugen af opvaskemaskine udgør en trussel for mennesker generelt.

For at dæmpe eventuel panik kan vi måske i mellemtiden trøste os med, at vi antagelig løber en større risiko ved at lade opvasken stå.

 

(Fra forskning.no - oversat af Mette Damsgaard)

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.