Din navle gemmer på en jungle af bakterier
Forskere finder 1.458 hidtil ukendte arter i vores navler, som højest overraskende fungerer ligesom en regnskov. Dansk professor i biologi kalder det nye studie ”fantastisk”.

Du kan se nok så sej eller sexet ud med bar mave - men de fleste bliver nok sat i en lille smule klammere lys, når man gør opmærksom på, navlen gemmer på hundredvis af bakterier. (Foto: Colourbox)

Du kan se nok så sej eller sexet ud med bar mave - men de fleste bliver nok sat i en lille smule klammere lys, når man gør opmærksom på, navlen gemmer på hundredvis af bakterier. (Foto: Colourbox)

Man behøver ikke rejse ret langt for at finde nye eksotiske arter.

Bevæbnet med handsker og sterile vatpinde er biologen Rob Dunn og kolleger fra North Carolina State University dykket ned i en af landkortets få tilbageværende grå pletter - vores krops usynlige økosystemer - nærmere betegnet det uudforskede bakterielle vildnis i vores navler.

Blandt piercinger, navlefnuller og navlen fra en enkelt person, der efter eget udsagn ikke har været i bad i flere år, finder forskere et overraskende mangfoldigt liv af hele 2.368 bakteriestammer, fordelt på 60 frivillige amerikanere.

»Det er mere end dobbelt så stor artsdiversitet som for f.eks. fugle eller myrer i hele Nordamerika,« skriver Dunn i artiklen, der er offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift Plos One.

Hele 1.458 af stammerne er aldrig før beskrevet af videnskaben, og når forskerne studerer den nærmere fordeling af livet og mangfoldigheden i navlerne, kan de afsløre mønstre, der afspejler det samme som gælder for fordelingen af dyr og træer i regnskoven.

Der er med andre ord en jungle i vores navler.

Er der universelle mønstre for den biologiske mangfoldighed?

»Det er virkelig overraskende,« siger Robert Dunns danske kollega og gode ven professor Carsten Rahbek, direktør for CMEC (Center for Macroecology, Evolution and Climate), Biologisk Institut ved Københavns Universitet, som ikke selv har deltaget i studiet.

»Rent videnskabeligt er det fantastisk interessant, at der dukker mønstre op, som vi kender fra fugle, pattedyr og andre ting, så der er nogle ydre faktorer, som også bestemmer, hvordan floraen og faunaen på mennesker er.«

Blandt biologer kører der ifølge Rahbek en lang diskussion om, hvorvidt der findes universelle mønstre for den biologiske mangfoldighed på Jorden - altså om der er underliggende regler, som bestemmer, hvordan dyr og planter fordeler sig i økosystemerne på kloden.

»Det er vi ved at etablere, at det gør der,« siger Rahbek.

Navlepilleri på 60 personer

»At vi er helt ude i det ekstreme, at det også gælder for bakterierne i vores navler, det gør jo bare, at det er nogle virkelig universelle mønstre, vi snakker om.«

Forskerne fandt helt op til 2.368 forskellige bakterier i deres mikroskoper i alt, og de formoder, at det kun er et udsnit af, hvad der lever i menneskers navler globalt set. (Foto: Colourbox)

Robert Dunn og kolleger har indsamlet bakterierne fra i alt 60 frivillige forsøgspersoner, der dukkede op til to forskellige møder i januar og februar 2011.

Med en steril vatpind rørte de lidt rundt i navlen, og efterfølgende kortlagde forskerne med moderne DNA-teknologier, hvilke og hvor mange bakterier der var kommet over på vatpindene.

De kunne overraskende nok blive ved og ved med at føje nye arter til for hver ny navle, og da den sidste navle var kortlagt, var antallet på 2.368 arter endnu blot et udsnit af, hvad der må forventes at bebo navle-habitatet hos mennesker globalt.

Unikke navlebeboere

Men de kan se, at navlen i gennemsnit bebos af 67 bakteriearter, med 29 i den fattigste og 107 i den artrigeste.

Hver enkelt navle har bakteriearter, som ikke er fundet i andre navler.

Det viser sig også, at 2.188 af arterne bebor færre end 10 procent af navlerne. Heraf er langt de fleste blot fundet i en enkelt, unavngiven navle.

Der er også overraskelser som f.eks. arke-bakterier, der ikke tidligere er beskrevet på menneskers hud. Arke-bakterier er én af klodens ældste livsformer og forbindes ofte med ekstreme miljøer som boblende varme svovlkilder.

De finder tre arter, og som et kuriosum er to af dem fundet på den person, som ikke har badet i årevis. (Det er vel også en slags ekstremt miljø i dagens Amerika).

Hvad det betyder, kan Dunn kun gisne om, og han vil gerne analysere flere uvaskede navler, men gætter på, at personens bakteriefauna er tættere på den hudflora, der var normal, indtil daglige brusebade blev almindelige for få generationer siden.

Otte arter giver 50 %

Otte beslægtede bakteriearter skiller sig ud og bebor 70 procent af navlerne (ingen art bebor alle navler), og i hver navle udgør individer af disse otte arter næsten halvdelen af det samlede antal bakterier.

Det viser sig, at de samme typer bakterier er almindelige i begge de to undersøgte grupper og på tværs af en række faktorer som køn, alder, vægt, om man bor i byen eller på landet, har kæledyr eller ej, er friluftperson eller kontornusser mm. Og når de almindelige bakterier er til stede i navlen, er der også altid mange af dem.

Blandt de mange arter i forsøgspersonernes navler var velkendte stafylokok-bakterier. Hvis de havner de forkerte steder, kan de blive patogene - giftige - men på de rigtige steder gør de stor gavn for mennesket og er med til at holde os raske. På steder med kun lidt ilt, f.eks. i vores navler, sørger arter som f.eks. Staphylococcus epidermidis for at fermentere sukkerstoffer. Så groft sagt er bakterierne lige nu i færd med at lave en lillebitte smule vin i din navle. (Foto: www.wildlifeofyourbody.org)

Selvom de otte arter udgør under 0,4 procent af det samlede antal arter, så udgør de tæt på 50 procent af individerne i de navler, hvor de er til stede.

Kan sammenlignes med resten af naturen

Det er præcis det samme billede, man ser med f.eks. træer i regnskoven, hvor nogle få træ-arter dominerer, mens mange arter kun optræder få steder.

Man kunne ellers tro, at vi med vores hygiejne og moderne levevis skabte et mikrobielt miljø, der ikke var sammenligneligt med resten af naturen.

Men sådan er det ikke, og de underliggende regler må altså være meget stærke.

»Det er et fantastisk studie, fordi det viser, at almindelige mennesker kan bidrage, og fordi det understreger, at de her mønstre, der kræver en naturlovsforklaring, er virkelig universelle og robuste,« siger Carsten Rahbek.

Hudens bakterier kan forsvare os

»Det helt store spørgsmål er jo, at når der er sådan nogle generelle mønstre, som går på tværs af træer i Amazonas-lavlandet, til fugle i verden til bakterier i menneskers navler, så må der også være nogle naturlove, der er universelt gældende. Og dem har vi ikke fundet ud af endnu.«

Hvad bakterierne i navlen så betyder for os mennesker er også et stort spørgsmål, og det er klart, at navlen blot er en lille del af kroppen. Men studiet er en del af det store nye felt, der kortlægger vores mikroflora - mikrobiomet - for at forstå, hvordan bakterier spiller en rolle i vores sundhed.

Her peger mange studier allerede på, at sammensætningen af hudens bakteriestammer f.eks. hjælper os med at forsvare os og kan forebygge sygdomme som astma.

De kan endda have indflydelse på valget af partner - i hvert fald hvis man er en bananflue.

Så måske er det ikke helt dumt at være lidt optaget af sin egen navle. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk