Din hjerne opfanger andres sygdom, inden den bryder ud
31 maj 2017

Hvis en kollega snøfter, eller en fremmed hoster på gaden, så kan man godt gå i en stor bue uden om for at undgå at fange deres bakterier.

Men ud fra dit syn og din lugtesans kan din hjerne faktisk registrere, når folk er syge, selv inden de viser symptomer, skriver Karolinska Instituttet i en pressemeddelelse.

Hjernen registrerer ikke bare, hvem der er syg, men får dig også til at undgå dem, viser et nyt studie fra Karolinska Instituttet, som netop er udgivet i tidsskriftet PNAS.

En gruppe forsøgspersoner fik indsprøjtet nogle ufarlige bakterier, som satte deres immunsystem kunstigt i gang. Forsøgspersonerne fik kortvarigt feber og blev trætte, mens nogle foskere filmede dem og tog lugtprøver.

En anden gruppe mennesker skulle så se filmene og lugte til prøverne, mens de fik skannet deres hjerner.

De skulle vurdere, hvilke af forsøgspersonerne der var syge, og hvilke de fandt tiltrækkende og måske gerne ville være sociale med.

»Vores studie viser en signifikant forskel i, hvordan folk foretrækker og er mere villige til at være sammen med raske mennesker, frem for dem der var syge, og havde fået deres immunforsvar kunstigt aktiveret,« fortæller Mats Olsson, der er professor i klinisk neuro-biologi ved Karolinska Institutet og har ledet det nye studie, ifølge pressemeddelelsen.

Ifølge Mats Olsson bakker resultaterne op om, at det er en del af vores overlevelsesmekanisme at undgå sygdom.

»Vores studie har vist, at vores hjerner er langt mere følsomme over for sygdomstegn, end vi troede,« fortæller Mats Olsson, ifølge pressemeddelelsen.

Der er dog få undtagelser for, hvornår vi undgår syge personer. Det gælder nemlig ikke, når det er vores nærmeste, der bukker under for en god omgang forkølelse.

Her vil sygdomstegnene nemlig gøre os mere omsorgsfulde, hvis eksempelvis børnenes næser løber.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.