Diabetikere har firdobbelt risiko for at få børn med hjertefejl
Mødre, der har diabetes inden graviditeten, har fire gange så stor risiko for at få et barn med hjertefejl, viser stor undersøgelse fra Statens Serum Institut. Bedre diabetesbehandling har ikke hjulpet, og det bekymrer forskere.

Diabetikere, der bliver gravide, har firdobbelt risiko for at få et barn med hjertefejl. (Foto: Colourbox)

Diabetikere, der bliver gravide, har firdobbelt risiko for at få et barn med hjertefejl. (Foto: Colourbox)

Kvinder, der har diabetes inden graviditeten, har firedobbelt risiko for at få et barn med hjertefejl.

Det viser en stor undersøgelse, der er lavet under ledelse af Statens Serum Institut, om sammenhængen mellem diabetes hos den gravide og barnets risiko for hjerteproblemer, og som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Circulation.

Forskerne har brugt data fra alle fødsler i Danmark mellem 1977 og 2011 – i alt mere end 2 millioner børn, som ikke havde kromosomfejl eller syndromer.

Mens gennemsnittet for børn med hjertefejl, født af mødre, der var diabetikere inden graviditeten, lå på 318 ud af 10.000, så ligger gennemsnittet for børn, født af mødre uden diabetes på 80.

»Studiet viser, at kvinder med diabetes har fire gange forøget risiko for at føde et barn med hjertemisdannelse. Og hos kvinder, der har haft svært ved at kontrollere deres sygdom forud for graviditeten, er den mere end 7 gange forøget,« siger Mads Melbye, der er seniorforfatter på studiet og sektordirektør på Statens Serum Institut.

Fakta

Diabetes (også kaldet sukkersyge) er en tilstand med kronisk forhøjet sukkerindhold i blodet.

De to hyppigste former for diabetes kaldes type 1-diabetes og type 2-diabetes.

Type 1-diabetes rammer ofte børn og yngre personer. Sygdommen er autoimmun. Det vil sige, at immunforsvaret går til angreb på kroppens egne celler - på betacellerne, som producerer det vigtige stof insulin.

Type 2-diabetes blev tidligere kaldt for gammelmandssukkersyge. Risikoen for at udvikle type 2-diabetes stiger med alderen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Diabetesforeningen

Bekymrende at det ikke bliver bedre over tid

Risikoen for som diabetiker at få et barn med hjertemisdannelse har ikke ændret sig over tid og er uafhængig af, i hvilken alder moderen har fået diabetes, og om der er tale om type 1 eller type 2 diabetes.

»Det er bekymrende, at risikoforøgelsen over tid ikke er blevet mindre, fordi man i dag gør meget mere for at sikre et normalt blodsukker for gravide kvinder, end før i tiden,« siger Mads Melbye

Puk Sandager, der er overlæge og forsker i graviditet og misdannelser på Aarhus Universitetshospital, er imponeret over studiet.

Læs også: Aminosyrer i nødder fjerner fedme og diabetes

»Det er virkelig et veludført og spændende studie og med overraskende resultater. Det er meget tankevækkende, at risikoen ikke er faldet på trods af en betydelig indsats i behandlingen af diabetes før og under graviditet,« siger Puk Sandager.

Heller ikke de lægemidler, som diabetikere indtager mod deres sygdom, er under mistanke for, at fremkalde misdannelser. Og da heller ikke typen af diabetes spiller ind, får det forskerne til at konkludere, at det er blodsukkeret, der spiller en afgørende rolle.

Måske spiller blodsukkerniveauet en rolle i hjertets dannelse. Andre studier har nemlig vist, at de kvinder med diabetes, der opnår et næsten normalt blodsukkerniveau før graviditeten og har taget vitamintilskud i form af folinsyre, har en lavere forekomst af misdannelser. (Foto: Shutterstock)

Grund til optimisme

»Det mest oplagte er, at blodsukkerniveauet spiller en rolle i hjertets dannelse. Andre studier har vist, at de kvinder med diabetes, der opnår et næsten normalt blodsukkerniveau før graviditeten og har taget vitamintilskud i form af folinsyre, har en lavere forekomst af misdannelser,« siger Mads Melbye. 

Det giver grund til optimisme, mener Mads Melbye.

»Lægger man resultaterne fra vores studie sammen med tidligere resultater, tegner der sig et billede af, at det skulle være muligt at forebygge hjertemisdannelser. Vores studie tyder på, at der fortsat er en opgave med at sikre et næsten normalt blodsukkerniveau i den tidlige fase af graviditeten,« siger Mads Melbye.

At hjælpe diabetikere til at have et tæt på normalt blodsukker, inden de bliver gravide, vil gøre en stor forskel.

Puk Sandager er ikke uenig, men håber, at mere forskning vil give flere svar.

»Meget tyder på at en god regulering af blodsukkerniveauet har betydning, og ja, det giver grund til optimisme. Men den nøjagtige årsagssammenhæng er stadig ikke klar,« påpeger Puk Sandager.

»Når der ikke observeres faldende forekomst af hjertemisdannelser i løbet af de år, hvor behandlingen er blevet bedre, kunne det måske også tyde på, at det ikke kun er sukkerniveauet i sig selv, der er årsagen, men at der kan være andre tilstande relateret til diabetes, som ikke er så nemme at ændre på, der har betydning. Der er stadig meget, vi ikke ved,« konstaterer Puk Sandager.

Læs også: Diabetes og astma kan have samme årsag

Fakta

Der anslås at være ca. 320.000 danskere med konstateret diabetes (heraf ca. 32.000 type 1), og ifølge Sundhedsstyrelsen estimeres det, at ca. 150.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det.

En rapport fra Diabetesforeningen viste for nyligt, at diabetes koster samfundet 31,8 milliarder kroner om året.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Diabetesforeningen

Skræmmende perspektiver

Mads Melbye håber, at øget information og tiltag som eksempelvis app’en ’Gravid med diabetes’, som er udviklet af Rigshospitalet i samarbejde med en diabetes-patient, vil kunne sænke antallet af børn født med hjertemisdannelser.

»Men det er tilsyneladende ikke lykkedes at reducere risikoforøgelsen i Danmark, så vi har et behov for at se nærmere på de informationskampagner og de tiltag, der tilbydes diabetiske mødre, der ønsker at blive gravide. Noget tyder på, at vi her skal være endnu mere aggressive i forhold til at opnå et normalt blodsukker,« siger Mads Melbye.

For der er skræmmende perspektiver i vente, hvis ikke det lykkes at sænke andelen af børn født med misdannelser som følge af diabetesramte kvinder.

»Forekomsten af diabetes stiger mange steder i verden, og vi må forvente at forekomsten af hjertemisdannelser vil følge samme tendens, hvis ikke vi finder en vej til at begrænse den risikoforøgelse, vi i dag ser hos diabetiske mødre,« siger Mads Melbye.

»Da hjertet dannes meget tidligt i graviditeten, må man formode, at indsatsen skal fokuseres på kvinder, før de bliver gravide. Når først de er blevet gravide, er vi for sent ude,« siger Mads Melbye.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: