Diabetes kan spores i tarmen hos katte, og det kan måske hjælpe mennesker
06 juni 2019

Diversiteten i tarmbakterier er dårligere i mennesker med diabetes.

Nu har forskere fra Københavns Universitet i et nyt studie fundet ud af, at det samme gør sig gældende for katte.

Forskerne håber, at man fremover kan bruge katte som model for at undersøge sygdommen nærmere, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Hundes snuder kan redde diabetes-patienters liv

»Vi kan se, at diversiteten af bakterierne i tarmen på kattene er forringet ved diabetes. Det er det samme, man har set i mennesker, og dermed ser sygdommen ud til at være mere ens på tværs af arter, end vi troede,« siger Ida Nordang Kieler, der er ph.d.-studerende på Institut for Klinisk Veterinærmedicin, ifølge pressemeddelelsen.

Forskerne har undersøgt 82 katte fra Danmark og Schweiz. Da der ikke var forskel mellem de to grupper, ser det ud til, at fundene relaterer sig til diabetes og ikke andre ting såsom kattenes oprindelse eller livsstil.

Katten er det eneste dyr udover mennesker og primater, der spontant udvikler type 2 diabetes. Derfor er det interessant for forskere at undersøge, hvordan diabetes udvikler sig i katte.

LÆS OGSÅ: Få din diabetes-diagnose i en afføringsprøve

Forskerne håber på, at studiet kan bruges til bedre at forstå og behandle diabetes hos katte og samtidig tilføje noget ny viden om glukosemetabolisme (blodsukker og omsætning) og diabetes hos mennesker.

Derudover vil forskerne etablere et samlet bibliotek over kattens tarmbakterier. Det findes for mennesket og hunden, men endnu ikke for katten.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

LÆS OGSÅ: Tre veje til at kurere diabetes

LÆS OGSÅ: Depression kan udløse diabetes

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.