DHL-løbere indånder voldsomt partikelfyldt luft
Der er tre gange så mange ultrafine partikler i luften under DHL-Stafetten i Fælledparken som ved Københavns mest trafikerede veje i myldretiden. Årsagen kan være de mange grill, som er en fast del af løbet.

Man kan ikke løbe uden at trække vejret. Derfor er det en god idé at vælge sin daglige løberute med omtanke. Så behøver du heller ikke tænke på de mange partikler, som er i luften, når du løber DHL-Stafetten i København. (Foto: Colourbox)

Tynde og tykke, gamle og unge, sports-fornægtere og løbeentuasister samles i dag i Fælledparken i København for at løbe en hyggelig stafet med kollegaerne. Og så skal man da lige have en omgang grillede pølser eller en ordentlig bøf bagefter.

Men netop osen fra grillen skubber muligvis det sunde element ud af DHL-Stafetten i København. En måling af luftforureningen under løbet viser, at luften er fyldt med små ultrafine partikler, som kan være farlige i store mængder.

»Jeg havde tidligere målt partikeltætheden på Nørreports fjerntogsperron. Perronen ligger i et lukket rum, hvor der pulser dieseltog ind hele tiden. Alligevel målte jeg lige så mange partikler ved DHL-stafettens løberute,« fortæller kemi-studerende på Københavns Universitet Maria Bech Poulsen, der som et led i et projekt lavede målingerne under vejledning af professor i atmosfærekemi på Kemisk Institut Ole John Nielsen.

Overraskende nok er den store synder ikke den københavnske trafik, som omgiver Fælledparken, men i stedet de mange grill, som under den fem dage lange stafet fylder parken med partikler.

Langt flere partikler end i myldretiden

Maria Bech Poulsen lavede sine målinger under DHL-stafetten i 2013, hvor hun gik rundt med to bærbare måleapparater, der kan måle ultrafine partikler i luften. Partikler som har en størrelse på under en tusindedel millimeter.

Uden for de deltagende firmaers teltområde målte den studerende, at der var cirka 30.000 ultrafine partikler per kubikcentimeter, hvilket er normalt på dette sted i København. Men da Maria Bech Poulsen nåede frem til teltene, hvor der blev spist og grillet, gik målerne amok.

Partikelniveauet for teltområdet lå på 100.000 til 250.000 partikler per kubikcentimeter, men der, hvor teltene var placeret mest tæt, var tallet oppe på hele 300.000 partikler per kubikcentimenter. Det tal er tre gange så stort som tallet for luftforureningen på de mest trafikerede veje i den københavnske myldretid.

»Det er meget, når man tænker på, at tallet på H.C. Andersens Boulevard og Jagtvej ligger på ca. 30.000 partikler per kubikcentimeter, når det ikke er myldretid, og flere end 100.000 partikler per kubikcentimeter, når det er myldretid,« siger Maria Bech Poulsen, som pga. det markante hop i målingerne ved teltene ikke er i tvivl om, at det er de mange grill, at der er skyld i de mange tusinde målte kulpartikler.

Små partikler er farlige over længere tid

Den studerende forklarer, at ultrafine partikler er sundhedsskadelige, fordi deres liden størrelse gør, at de kan trænge helt ud i de yderste spidser af lungerne, hvor de kan forårsage åndedrætsbesvær eller deciderede lungesygdomme som KOL og bronkitis. Sygdomme som dog kræver, at man har befundet sig i luftforurening over længere tid.

Til sine undersøgelser anvendte den studerende to måleapparater af typen Condensation Particle Counters. Resultaterne fra de to forskellige måleapparater stemte overens, og derfor er hun sikker på, at konklusionen holder vand. Målingerne kan dog ikke fastslå, hvor små de ultrafine partikler var under DHL-stafetten i København 2013 – blot fastslå, at de altså målte under en tusindedel millimeter.

Selvom apparaterne var bærbare, var de ikke lige egnede til at løbe med. Maria Bech Poulsen tog sig dog en løbetur sammen med de andre DHL-deltagere i grilllugten og partiklerne, efter hun på fjerdedagen var blevet færdig med målingerne.

De mange partikler i luften får nemlig ikke den studerende til at advare andre mod at løbe stafetten, da man skal udsættes for forurening over en længere periode for at pådrage sig de sundhedsskadelige virkninger. Hun er langt mere bekymret for den trafikskabte luftforurening, som hvert år koster mellem 2.700 og 3.000 danskere livet.

»Men måske kunne man overveje hos arrangørerne af DHL-Stafetten at lave regler om til, at virksomhederne skulle bruge gasgrill, da det vil sænke antallet af partikler markant,« siger Maria Bech Poulsen.

Hverdagens løberuter tæller mest, når det gælder luftforurening

Maria Bech Poulsen kunne ikke løbe med partikelmålerne men løb stafetten, da hun var færdig med målingerne. Når hun er færdig med studierne vil hun gerne arbejde for, at vi får en renere luft, da alt for mange i Danmark og på verdensplan dør af den daglige forurening i trafikken (Foto: Jes Andersen/Københavns Universitet)

Professor Peter Møller fra Afdeling for Miljø og Sundhed har forsket i de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforurening. Han bekræfter, at Maria Bech Poulsens målinger viser et langt højere partikelniveau, end der normalt kan måles i den københavnske myldretid.

Men professoren påpeger, at man ud fra Maria Bech Poulsens målingerne ikke kan vide, hvilke ultrafine partikler, der er tale om.

»Man kan dog sige, at partikler i en tilpas høj koncentration vil have en negativ effekt på lungerne,« siger forskeren og fortsætter:

»Men forbrændingspartikler fra for eksempel trafikken, som indeholder både kul, tjære og metaller, har nogle egenskaber, som er særligt farlige.«

Grillpartikler indeholder ikke metaller

Peter Møller mener dog ikke, at målingerne skal afholde nogen fra at løbe DHL-stafet i Fælledparken.

»Det er over kort tid, du opholder dig i den partikelfyldte luft, så over et helt liv har det ikke nogen betydning. Men hvis det var noget, du gjorde til daglig, kunne du have en højere risiko for at blive syg,« siger forskeren, som selv skal løbe stafetten i Fælledparken på fredag.

Han anbefaler generelt, at man ikke løber i de mest trafikerede områder i København, som for eksempel turen rundt om søerne. Så er det bedre at trække ind i en park eller ud til en mose, hvor han selv løber.

Arrangører: Grill-stemning er en vigtig del af DHL-Stafetten

Arrangørerne af DHL-Stafetten er Sparta Løb. Direktør for Sparta Løb Dorte Vibjerg mener, at informationerne fra Maria Bech Poulsens målinger er for tyndt et grundlag til at lave noget om på et succesfyldt løb.

»120.000 mennesker får hvert år løbeskoene på, fordi de skal ud og løbe det her løb med deres arbejdsplads. Og det er ud fra det, vi skal vurdere den sundhedsmæssige effekt af det her,« siger Dorte Vibjerg.

Sparta Løb vil på nuværende tidspunkt hverken stoppe med at dele fakler ud eller forbyde grill på pladsen, da man ikke ved præcist, hvilke partikler der er tale om, eller hvor farlige de er.

»Vi har dog i flere omgange henvist virksomhederne til, at det vil være en god idé at bruge gasgrill i stedet for kulgrill,« siger direktøren og forklarer, at arrangørerne ikke bare sådan lige kan forbyde brugen af grill eller lave strenge regler om det.

De mange grill på pladsen er nemlig noget, de deltagende virksomheder selv har taget initiativ til, og grillhyggen har været med til at gøre DHL-Stafetten til det, den er i dag, forklarer direktøren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede