Det er tid til at aflive påstanden om, at C-vitamin kan kurere COVID-19
Forsker forklarer her, hvorfor det er usandsynligt, at ekstra C-vitamin har en stor effekt.
C-vitamin er vigtig for kroppens immunfunktion

C-vitamin er vigtig for kroppens immunfunktion, men ikke nødvendigvis COVID-19-infektioner (Foto: Bitt24/Shutterstock)

C-vitamin er vigtig for kroppens immunfunktion, men ikke nødvendigvis COVID-19-infektioner (Foto: Bitt24/Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

C-vitamin er et almindeligt middel, som nogle mennesker tror kan helbrede forkølelse og influenza.

Selv om det hjælper os med at bevare en god immunfunktion, er der næsten intet bevis for, at det kan forhindre eller betydeligt reducere ​​disse sygdomme.

Men midt i det nye coronavirus-udbrud hævder nogle 'influencere', at det at tage kæmpestore doser C-vitamin kan helbrede COVID-19 (sygdommen forårsaget af den nye coronavirus).

Så lad os komme til sagen. Kan C-vitamin helbrede coronavirus?

Taget i betragtning at den hidtil ukendte coronavirus hører til den samme familie af virusser - coronavirusser - som almindelig forkølelse og influenza, er det usandsynligt, at indtagelse af C-vitamin forhindrer eller helbreder dig for en COVID-19-infektion.

Jeg har skrevet før, at brug af C-vitamin til behandling af forkølelse var en idé, der blev gjort populær af den dobbelte Nobelprisvindende kemiker, Linus Pauling, og som blev yderligere promoveret af kosttilskudsindustrien.

Desværre, siden Paulings påstand i 1970'erne, har der ikke været meget bevis for, at det kan bakkes op.

Mangel på C-vitamin i Asien skyldes rygter

Vitaminer eller ’vital amines’ blev først opdaget i begyndelsen af ​​det 20. århundrede som næringsstoffer, der var til stede i små mængder i vores kost, som var afgørende for vores sundhed.

Mennesker, der mangler visse vitaminer, vil med sikkerhed udvikle mangelsygdomme.

For eksempel vil mennesker, der mangler vitamin C, udvikle skørbug. Det var dog ikke før i begyndelsen af ​​1930'erne, det blev opdaget, at skørbug var forårsaget af mangel på C-vitamin, og at indtagelse af vitaminet kunne kurere sygdommen.

Med opdagelsen af ​​vitaminer blev ernæringsvidenskaben født.

Den er siden blevet en konkurrencedygtig, ureguleret industri, ofte med videnskabelige fakta, der konkurrerer mod dem, som spreder misinformation og søger at tjene penge på det: det nye coronavirus-udbrud er bare det seneste eksempel.

Disse vildledende artikler har spredt sig hurtigt og er sandsynligvis grunden til manglen på C-vitamin i Asien og en femdobling i efterspørgslen på C-vitamin og multivitaminer i Singapore.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Kroppens immunfunktion

C-vitamin er vigtigt for at opretholde ’redox’-balancen i kroppens væv – dette er typer af reaktioner i celler, der tilsætter eller fjerner ilt og er vigtige for mange processer, såsom generering af energi i celler.

De samme reaktioner kan dog skabe produkter, der er skadelige for menneskelige celler – såsom reaktive iltarter, som reagerer med lipider (fedt), proteiner og såkaldte nuklein-syrer.

C-vitamin kan mindske disse skadelige reaktioner.

Det hjælper også enzymer med at opbygge kollagen, hvilket er nødvendigt for at understøtte kroppens væv.

Selvom C-vitamin ikke har mirakuløse sygdomshelbredende egenskaber, har nogle undersøgelser også vist, at det kan hjælpe immunsystemet med at bekæmpe bakterier og virusser.

Dets rolle i beskyttelsen mod virusinfektioner blev vist i et nyligt studie, der fandt, at immunceller har brug for C-vitamin for at producere proteiner, der aktiverer immunsystemet i hele kroppen mod virusangreb.

Når det er sagt, kan vi let få tilstrækkelige niveauer af C-vitamin via vores kost, der vil holde vores immunsystem fuldt ud funktionsdygtigt.

C-vitamin er i overflod i mange frugter og grøntsager, herunder appelsiner, broccoli og kartofler.

Og selvom C-vitamin er forholdsvis ikke-giftigt, da dets høje vandopløselighed gør det nemt at udskille fra kroppen, kan overdrevne doser resultere i ubehagelige symptomer som diarré, kvalme og kramper.

Vitamin-C kan ikke helbrede forkølelse

Undersøgelser har kun set et mindre fald i medicin mod forkølelse efter indtagelse af C-vitamin. (Foto: Fizkes / Shutterstock) 

Nyt studie vil helbrede COVID-19-infektioner

Selv om jeg har sagt, at C-vitamin sandsynligvis ikke er en dramatisk kur mod COVID-19, betyder det faktum, at det kan fremme god immunfunktion, at det ville være at gå for langt at sige, at der ikke vil være nogen effekt.

Og selvom et studie fandt, at C-vitamin ikke har nogen indflydelse på at reducere hyppigheden af ​​forkølelse, fandt den også, at for den gennemsnitlige person var der et lille fald i varigheden af ​​almindelige forkølelsessymptomer.

Men for de mennesker, der deltog i korte perioder med voldsom fysisk træning (såsom maratonløbere og skiløbere), halverede C-vitamin varigheden- og alvoren ved deres forkølelsesrisiko.

Disse mindre effekter af C-vitamin på coronavirussen, der forårsager forkølelse, har ansporet et nyt klinisk forsøg, der søger at kurere COVID-19-infektioner ved hjælp af meget høje, intravenøse doser C-vitamin.

Forsøgene er lige startet, og der er endnu ikke offentliggjort nogle resultater.

Intravenøs anvendelse af C-vitamin vil resultere i langt højere og hurtigere niveauer af vitamin i blodet end nogen mængde, der findes i de C-vitamintilskud, som tages oralt.

Selvom denne fremgangsmåde kan øge C-vitamins milde beskyttende effekt, er den alligevel hypotetisk.

Derudover kommer intravenøs injektion med sine egne risici, såsom infektion, blodkarskade, luftemboli eller blodpropper.

Så på trods af at C-vitamin har en minimal effekt på forkølelse, er det usandsynligt, at indtagelse af store mængder C-vitamin-tilskud helbreder en COVID-19-infektion – eller overhovedet har en stor effekt.

Selv hvis intravenøs C-vitamin fungerer til at forkorte eller helbrede COVID-19, vil det sandsynligvis kun være en midlertidig løsning, før behandlinger rettet mod virussen, såsom vaccinationer, overtager.

Den mest effektive måde at undgå virussen er stadig ved at vaske hænder, ikke røre ved øjne, næse eller mund og holde afstand fra nogen, der udviser symptomer.

Peter McCaffery hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Mie Haugaard Christensen. Læs den oprindelige artikel her.

The Conversation
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk