Derfor reagerer vi helt forskelligt på smerte
Av! Hvordan kan det være, at vi reagerer forskelligt på den samme smertepåvirkning? I denne TED talk forklarer en professor, hvad der sker i vores hjerner, når vi bliver udsat for smerte.

Så forskellige som mennesker er udvendigt, lige så forskellige er vi indvendigt. Nogle mennesker elsker den susende fornemmelse af at køre i rutschebane, mens andre foretrækker en komfortabel sofa. Det samme spektrum gælder, når det kommer til smerte.

Nyere forskning viser, at nogle mennesker arbejder bedre, hvis de er i smerte, mens andre slet ingenting kan. Forskerne ved desuden, at forskellige mennesker opnår lindring på forskellig vis. Mens mange må ty til piller, finder andre helbredelse hos kiropraktoren eller en healer.

Du kan høre meget mere om smertens fascinerende væsen og indvirkning på vores hjerner i videoen øverst i artiklen. Det er en såkaldt 'TED talk', udarbejdet af den canadiske professor Karen D. Davis, som forsker i neuropsykologi.

Smerte trumfer vores 'flyvske' hjerner

Vi bruger halvdelen af vores liv på at tænke på andre ting end dem, som foregår i vores umiddelbare nærhed. Fordi hjernen hurtigt driver væk fra kedelige hverdagsopgaver, har vi brug for smerte til akut at fange vores opmærksomhed i 'truende' situationer.

Smerte er en kompleks, individuel oplevelse, der kan stige eller falde i intensitet, forekomme dunkende, tung, brændende eller sviende.

Vi er alle udstyret med ens udstyr til at opfatte smerte, men den individuelle smerte-sensitivitet kan kun forklares ved at undersøge hvert menneskes specifikke system. 'En ubehagelig sensorisk og emotionel oplevelse forbundet med aktuel eller potentiel vævsskade' lyder definitionen på smerte.

Smerte-sensitivitet er forskellig

Forskelle i smertesensitivitet er ikke meget anderledes end vores forskellige reaktioner på andre former for 'stimulis' dvs. påvirkning. For eksempel kan nogle ikke lide chili, mens andre ikke kan få det hot nok, som studier af rødhårede tidligere har vist.

I videoen bliver der spurgt: 'Hvorfor har dette betydning?' Karen D. Davis foreslår, at individuelt designet medicin er fremtiden. Denne type medicin vil kunne hjælpe den enkelte med præcis dennes smertedækningsbehov for eksempel i tilfælde af kroniske smerter, hvor alt andet har været forgæves.