Derfor kvikker kaffe dig op om morgenen
Koffein virker opkvikkende på hjernen, men har du nogensinde undret dig over, hvordan det fungerer? Få den kemiske forklaring i en sjov og letforståelig video fra kemiforskerne selv.

Du kender nok til tunge øjenlåg og den ekstra kildren i gabemusklerne, når benene skal ud af sengen tidligt om morgenen. Men så snart den daglige kaffe er indtaget, så er ninjareflekserne tilbage.

Kaffe indeholder nemlig koffein, som er opkvikkende, og koffein er verdens mest populære stof.

Det bliver (mis)brugt flere gange om dagen hele verden over. Men hvad sker der egentlig i hjernen, når vi indtager koffein, og hvorfor har det en opkvikkende effekt?

Få hele den kemiske forklaring i en sjov video fra den amerikanske forsknings-institution American Chemical Society øverst i artiklen her.

Eller læs artiklen 'Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed'.

Koffein bliver til tre forskellige stoffer

Først og fremmest minder koffein om stoffet adenosin, som faktisk virker sløver nerveaktiviteten i vores hjerner. Det er for eksempel smart, når vi skal sove.

Men fordi koffein rent kemisk ligner adenosin, kan stoffet også optages af de samme receptorer i hjernen og på den måde blokere for optagelsen af adenosin.

Derfor øges mængden af hjerneaktivitet, når vi drikker kaffe.

Kaffe kan give rystelser og angst

Samtidig sker der også nogle små ændringer i koffein, når det nedbrydes af vores lever.

Her bliver det på molekylært plan opdelt i tre forskellige stoffer, som på hver sin måde bidrager til den opkvikkende effekt, vi oplever, når vi drikker kaffe og cola.

  • Theobromin – Øger mængden af ilt og næringsstoffer til hjernen.
     
  • Paraxanthin – Gør kroppen i stand til at yde mere ved at øge fedtforbrændingen til muskelaktivitet.
     
  • Theophyllin – Øger pulsen og koncentrationsevnen.

Der er dog ikke kun fordele ved at indtage koffein. I høje doser er koffein kendt for at føre til rystelser, angst og generelt ubehag.

Derfor anbefaler forskerne fra American Chemical Society, at man ikke indtager mere end ca. 400 mg koffein om dagen. Det svarer til tre store kopper kaffe, fem dåser Red Bull eller otte kopper sort te.

Samtidig kan mængden af koffein være dødelig ved et indtag på mere end 75 kopper om dagen. Så tænk lige over det - næste gang du tømmer kop nummer 74!

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk