Derfor kvikker kaffe dig op om morgenen
Koffein virker opkvikkende på hjernen, men har du nogensinde undret dig over, hvordan det fungerer? Få den kemiske forklaring i en sjov og letforståelig video fra kemiforskerne selv.

Du kender nok til tunge øjenlåg og den ekstra kildren i gabemusklerne, når benene skal ud af sengen tidligt om morgenen. Men så snart den daglige kaffe er indtaget, så er ninjareflekserne tilbage.

Kaffe indeholder nemlig koffein, som er opkvikkende, og koffein er verdens mest populære stof.

Det bliver (mis)brugt flere gange om dagen hele verden over. Men hvad sker der egentlig i hjernen, når vi indtager koffein, og hvorfor har det en opkvikkende effekt?

Få hele den kemiske forklaring i en sjov video fra den amerikanske forsknings-institution American Chemical Society øverst i artiklen her.

Eller læs artiklen 'Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed'.

Koffein bliver til tre forskellige stoffer

Først og fremmest minder koffein om stoffet adenosin, som faktisk virker sløver nerveaktiviteten i vores hjerner. Det er for eksempel smart, når vi skal sove.

Men fordi koffein rent kemisk ligner adenosin, kan stoffet også optages af de samme receptorer i hjernen og på den måde blokere for optagelsen af adenosin.

Derfor øges mængden af hjerneaktivitet, når vi drikker kaffe.

Kaffe kan give rystelser og angst

Samtidig sker der også nogle små ændringer i koffein, når det nedbrydes af vores lever.

Her bliver det på molekylært plan opdelt i tre forskellige stoffer, som på hver sin måde bidrager til den opkvikkende effekt, vi oplever, når vi drikker kaffe og cola.

  • Theobromin – Øger mængden af ilt og næringsstoffer til hjernen.
     
  • Paraxanthin – Gør kroppen i stand til at yde mere ved at øge fedtforbrændingen til muskelaktivitet.
     
  • Theophyllin – Øger pulsen og koncentrationsevnen.

Der er dog ikke kun fordele ved at indtage koffein. I høje doser er koffein kendt for at føre til rystelser, angst og generelt ubehag.

Derfor anbefaler forskerne fra American Chemical Society, at man ikke indtager mere end ca. 400 mg koffein om dagen. Det svarer til tre store kopper kaffe, fem dåser Red Bull eller otte kopper sort te.

Samtidig kan mængden af koffein være dødelig ved et indtag på mere end 75 kopper om dagen. Så tænk lige over det - næste gang du tømmer kop nummer 74!

Ugens Podcast

Lyt til vores ugentlige podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.