Derfor kan du ikke lide lyden af din egen stemme
Rébecca Kleinberger fra MIT Media Lab forsker i vores stemmer, og hvordan de påvirker os. Hun kan blandt andet forklare, hvorfor vi ikke kan lide lyden af vores egen stemme.

Lær mere om din stemme, hørelse og lyd generelt i denne TED Talk med ph.d.-studerende Rébecca Kleinberg.

Lær mere om din stemme, hørelse og lyd generelt i denne TED Talk med ph.d.-studerende Rébecca Kleinberg.

»De fleste mennesker kan ikke lide lyden af deres stemme på en optagelse. Men hvordan kan det egentlig være?« 

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

I denne TED Talk gør lydforsker Rébecca Kleinberger dig blive klogere på, hvorfor mange mennesker har et anstrengt forhold til sin egen stemme.

Ifølge Rébecca Kleinberger findes forklaringen i noget så enkelt som en vanesag, eller et brud på en forventning om, hvordan man tror, man lyder – men dog et meget avanceret brud.   

Vi har blandt andet flere filtre, der gør os mindre opmærksomme på vores egen stemme, når vi snakker, og på den måde toner den ned. Derfor er det ofte et chok at høre den blive afspillet.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum. ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Stemmer kan afsløre Parkinson

Du kan få en mere avanceret forklaring og høre mere om de fire filtre i videoen foroven, hvor du også kan høre, hvor vildt et potentiale, der findes i stemmer, hørelse og lyd generelt.

For eksempel kan en undersøgelse af ens stemme være med til at afsløre Parkinsons, depression og mange andre ting.

Rébecca Kleinberger er forskningsassistent og ph.d.-studerende ved det amerikanske MIT Media Labs musikforskningsenhed, Opera of the Future.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk