»De fleste mennesker kan ikke lide lyden af deres stemme på en optagelse. Men hvordan kan det egentlig være?«
- ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
- TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.
I denne TED Talk gør lydforsker Rébecca Kleinberger dig blive klogere på, hvorfor mange mennesker har et anstrengt forhold til sin egen stemme.
Ifølge Rébecca Kleinberger findes forklaringen i noget så enkelt som en vanesag, eller et brud på en forventning om, hvordan man tror, man lyder – men dog et meget avanceret brud.
Vi har blandt andet flere filtre, der gør os mindre opmærksomme på vores egen stemme, når vi snakker, og på den måde toner den ned. Derfor er det ofte et chok at høre den blive afspillet.
Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.
Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum. ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
Stemmer kan afsløre Parkinson
Du kan få en mere avanceret forklaring og høre mere om de fire filtre i videoen foroven, hvor du også kan høre, hvor vildt et potentiale, der findes i stemmer, hørelse og lyd generelt.
For eksempel kan en undersøgelse af ens stemme være med til at afsløre Parkinsons, depression og mange andre ting.