Derfor glemmer vi det, vi drømmer
Kilde: 
11 april 2017

De fleste har nok prøvet at vågne og tænke, at de har drømt, men uden at kunne huske drømmen. Den følelse har forskere nu fundet grunden til. Det skriver Newscientist.com

De har samtidig opdaget, at vi drømmer meget mere, end man troede, vi gjorde, og at det ikke kun foregår i REM-søvnen, som ellers er associeret med at drømme. 

Faktisk fandt de frem til, at vi drømmer 71 procent af tiden, hvor vi ikke er i REM-søvnen, og 95 procent af tiden, når vi er i den. 

»Vi drømmer meget mere, end vi kan huske. Det er timevis af mentale oplevelser, og vi husker et par minutter,« siger Tore Nielsen fra University of Montreal til Newscientist.com

Det er forskere fra University of Wisconsin-Madison, der har fået resultaterne ved at måle 32 sovende personer med elektrode caps – EEG caps. Når de kunne måle hjerneaktivitet hos forsøgspersonerne, vækkede de dem og spurgte, om de havde drømt.

De fandt så tydelig en sammenhæng mellem den hjerneaktivitet, de svagt kunne måle, og det at drømme, at de kunne gætte, om en person havde drømt i 91 procent af tilfældene. 

Men selv om vi drømmer meget mere, end vi troede, vi gjorde, kan vi ikke huske de fleste af drømmene. I en videreudvikling af det første forsøg med ti personer opdagede forskerne, at de, der kunne huske deres drømme, havde større aktivitet i pandelappen – den præfrontale cortex – mens drømmen stod på.

»Den del af hjernen, der husker drømmen, er ikke den samme del, der skaber drømmen,« siger Francesca Siclari, der er hovedforfatter på studiet til Newscientist.com

Studiet er publiceret i det anderkendte tidsskrift Nature Neuroscience

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.