Bedsteforældre fortæller altid den samme historie igen og igen, indtil man til sidst selv kan den udenad. Nu viser ny forskning, at der faktisk er en naturlig forklaring på fænomenet, skriver Telegraph.
Ældre mennesker mister simpelthen evnen til at huske steder og mennesker, fordi de fokuserer så meget på indholdet af den samtale, de er i færd med. Det viser en ny undersøgelse fra Baycrests Rotman Research Institute på University of Toronto, der er offentliggjort i tidsskriftet Psychology and Ageing.
Den hukommelse, der knytter sig til steder, undertrykkes af den kommunikative hukommelse, fordi koncentrationsevnen svækkes med alderen, så man kun kan fokusere på en ting ad gangen.
Falske forestillinger
»Vi har fundet ud af, at ældre mennesker har mere tendens til stedhukommelsestab end yngre mennesker,« siger dr. Nigel Gopie, der stod i spidsen for undersøgelsen.
»Stedhukommelsestab er karakteriseret ved falske forestillinger om, hvorvidt man har fortalt nogen noget. Eksempelvis kan man tro, man har fortalt sin datter, at man har brug for kørelejlighed til en aftale, når man i virkeligheden har fortalt det til sin nabo.«
På grund af de svækkede mentale ressourcer fokuseres alt opmærksomheden på at afgive information. Det resulterer i, at der ikke er nok opmærksomhed overfor hvem, man taler med, hvilket gør ældre mennesker mere tilbøjelige til at gentage sig selv.