Derfor går tiden langsommere, når du er bange
Føler du også, at tiden nærmest stopper op, når du bliver bange? Det skyldes formentlig, at hjernen simpelthen husker mere fra skræmmende situationer, mener amerikansk forsker.

”Tik. Tak. Tik. Tak.” Når en forfatter skal beskrive en virkelig nervepirrende situation for sin læser, kan hun godt finde på at spille på følelsen af, at tiden går i stå. Det skyldes, at mange mennesker forbinder følelsen af, at tiden går langsommere, med en situation hvor de er bange.

Det kan dog også hænge sammen med andre situationer, hvor kroppen får et ekstra stort adrenalinsus – som for eksempel under et basejump, hvilket du kan se i videoen ovenfor.

Men læs først lidt videre, for der kommer lige straks en forskers bud på, hvorfor vores fornemmelse af tid ændrer sig i angstprovokerende situationer.

(Læs også: 'Hvad er tid?' og 'Er elefanter virkelig bange for mus?')

Husker mere under stress

I et studie fra University of California forsøgte ph.d. i neurale systemer, Chess Stetson og kollegaer at ’bevise’, at hjernen arbejder hurtigere – altså opfatter mere – når man er bange.

Det var dog ikke tilfældet. Til gengæld mener forskeren, at der er en anden grund til, at tidsopfattelsen ændrer sig i voldsomme situationer. Denne grund, mener han, er de stoffer, som udløses i kroppen, når vi er under pres – stoffer som adrenalin og noradrenalin.

Disse stoffer udløses nemlig også i hjernen, mere specifikt i den del af hjernen, som hedder amygdala. Denne del er kendt for at opbevare minder fra skræmmende situationer, fortæller Chess Stetson.

»Den mest sandsynlige forklaring er formentlig, at du ikke nødvendigvis oplever mere, men til gengæld husker mere, fra situationer hvor du har været bange,« udtaler han i videoen ovenfor, som du nu kan vende tilbage til.

Den stammer fra Science Friday og giver et rigtig godt eksempel på en situation, hvor kroppen er i ekstra alarmberedskab – og så giver den dig i øvrigt en masse spændende fakta om såvel fysikken bag basejumping som hjernens opfattelse af tid i ekstreme situationer.

Serveringsklar viden til frokostbordet. Velbekomme!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.