Derfor går tiden langsommere, når du er bange
Føler du også, at tiden nærmest stopper op, når du bliver bange? Det skyldes formentlig, at hjernen simpelthen husker mere fra skræmmende situationer, mener amerikansk forsker.

”Tik. Tak. Tik. Tak.” Når en forfatter skal beskrive en virkelig nervepirrende situation for sin læser, kan hun godt finde på at spille på følelsen af, at tiden går i stå. Det skyldes, at mange mennesker forbinder følelsen af, at tiden går langsommere, med en situation hvor de er bange.

Det kan dog også hænge sammen med andre situationer, hvor kroppen får et ekstra stort adrenalinsus – som for eksempel under et basejump, hvilket du kan se i videoen ovenfor.

Men læs først lidt videre, for der kommer lige straks en forskers bud på, hvorfor vores fornemmelse af tid ændrer sig i angstprovokerende situationer.

(Læs også: 'Hvad er tid?' og 'Er elefanter virkelig bange for mus?')

Husker mere under stress

I et studie fra University of California forsøgte ph.d. i neurale systemer, Chess Stetson og kollegaer at ’bevise’, at hjernen arbejder hurtigere – altså opfatter mere – når man er bange.

Det var dog ikke tilfældet. Til gengæld mener forskeren, at der er en anden grund til, at tidsopfattelsen ændrer sig i voldsomme situationer. Denne grund, mener han, er de stoffer, som udløses i kroppen, når vi er under pres – stoffer som adrenalin og noradrenalin.

Disse stoffer udløses nemlig også i hjernen, mere specifikt i den del af hjernen, som hedder amygdala. Denne del er kendt for at opbevare minder fra skræmmende situationer, fortæller Chess Stetson.

»Den mest sandsynlige forklaring er formentlig, at du ikke nødvendigvis oplever mere, men til gengæld husker mere, fra situationer hvor du har været bange,« udtaler han i videoen ovenfor, som du nu kan vende tilbage til.

Den stammer fra Science Friday og giver et rigtig godt eksempel på en situation, hvor kroppen er i ekstra alarmberedskab – og så giver den dig i øvrigt en masse spændende fakta om såvel fysikken bag basejumping som hjernens opfattelse af tid i ekstreme situationer.

Serveringsklar viden til frokostbordet. Velbekomme!

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk