Derfor dør ældre i varmen
Statens Serum Institut har registreret en overdødelighed i Danmark på grund af den varme sommer.
hedebølge Danmark ramme ældre svækkede spædbørn helbred farligt hedeslag væske

De seneste ugers hedebølge i Nordeuropa har været en hård omgang for mange ældre, som opfordres til at indtage rigelig væske og ekstra salt samt søge skygge, når varmen er værst. (Foto: Shutterstock)

Flere end forventet er døde de seneste uger på grund af sommervarmen.

Der er i øjeblikket 250 flere døde end forventet ifølge tal fra Statens Serum Institut (SSI), der også advarer om, at antallet sandsynligvis vil stige i de kommende uger.

»Vi har ikke set en så høj overdødelighed om sommeren i de sidste fem år. Og tallene stiger muligvis yderligere. Estimaterne er endnu kun foreløbige og er behæftet med usikkerhed på grund af forsinkelsen på dødelighedsregistreringen,« forklarer Lasse Vestergaard, der er afdelingslæge hos SSI.

Det er særligt ældre, syge og småbørn, der er i farezonen, og Statens Serum Institut anbefaler, at man sørger for at få rigelig væske og henviser til Sundhedsstyrelsens temahjemmeside om sundhed i det varme vejr.

Varmebølgen er skyld i flere dødsfald end forventeligt i Danmark, Norge og Sverige viser nye tal. (Illustration: Euromomo/SSI)

Flere årsager til ældres sårbarhed

Når der er hedebølge er det typisk blandt ældre eller syge personer, at dødeligheden stiger.

Ifølge overlæge og professor på Københavns Universitet samt forskningschef ved Hjerteforeningen, Gunnar Hilmar Gislason, skyldes det oftest, at de er mere sårbare overfor ændringer i væske-salt-balancen.

»Mange ældre har svært ved at fornemme, at de er dehydrerede. Derudover tager mange vanddrivende medicin, for eksempel på grund af forhøjet blodtryk eller hjertesvigt, og det vil yderligere forværre det.«

Undgå overophedning

Ifølge Sundhedsstyrelsens råd kan du forebygge overophedning og hedeslag ved at:

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Væske-salt-balancen har indflydelse på mange ting. Mangler man salte eller væske kan man blive konfus, og det kan påvirke både hjernen og hjertets funktion. Man kan også få hjerterytmeforstyrrelse, eller nyrens funktion kan blive nedsat, advarer Gunnar Hilmar Gislason.

»Hvis man mangler væske kan nyrefunktionen blive nedsat. Det sker ofte hos de personer, der bliver indlagt på grund af væskemangel,« siger han.

Hjertelæge til pårørende: Pas på dine ældre

Gunnar Hilmar Gislason fortæller, at man normalt bør drikke 2-2,5 liter vand om dagen, men at varmen giver et højere væsketab, som man er nødt til at kompensere for.

Da ældre måske ikke selv kan mærke, at de er tørstige, kan man som pårørende hjælpe til.

»Det er vigtigt, at man som pårørende holder lidt ekstra øje med sine ældre og sørger for, at de får rigeligt med væske,« siger han.

Men de skal ikke blot have vand. Kroppen mister nemlig også vigtige salte i varmen.

»Derfor skal de også sørge for at spise. Man får salte og mineraler gennem maden. Man kan eventuelt drysse lidt ekstra salt på. Har de ikke så meget appetit er saftevand også godt, da glukosen (sukker, red.) hjælper med at optage væsken i tarmen,« siger Gunnar Hilmar Gislason.

Overlæge: Drik ikke kun vand

Tidligere på ugen blev det anbefalet af overlæge på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus Henrik Ancher Sørensen at drikke saftevand, juice eller sodavand i varmen, hvis man tilhører den ældre eller svækkede risikogruppe.

Det skyldes, at postevand ikke indeholder de salte og mineraler, som kroppen sveder ud i sommervarmen, og hvis du tilhører risikogruppen, kan det være farligt at drikke for meget vand uden samtidig at få erstattet salte og mineraler.

Rådet gælder især, hvis man ikke har appetit til at spise.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Det sker