Deprimerede kærester skal have ekstra kærlighed
09 februar 2017

Jo mere deprimeret din partner er, des mere kærlighed skal du give din udkårne. Sådan lyder konklusionen i et nyt, stort studie. Det skriver University of Alberta i en pressemeddelse.

Selvom det kan være fristende at trække sig lidt tilbage, når din partner går gennem en depression, så er det bedst at være ekstra kærlig, forklarer Matthew Johnson, der er hovedforfatter på studiet, og som forsker i forhold ved University of Alberta.

LÆS OGSÅ: Bringer børn øget lykke i parforholdet?

»Forsøg på at afhjælpe stress fra en partner kan forhindre udviklingen eller forværringen af psykiske problemer, og det kan hjælpe med at holde forholdet sundt,« siger han i en pressemeddelelse.

Studiet, der netop er publiceret i tidsskriftet Developmental Psychology, undersøgte hele 1.407 forskellige par over 3 år ift. parametrene:

  • Grad af depression
  • Selvtillid
  • Fælles støtte

Her viste det sig, at det gav mændene øget selvtillid at hjælpe en deprimeret partner, mens det gav kvinderne højere selvværd og mindre risiko for depression i fremtiden at modtage støtte.

Det viste sig også, at kvinder med højt selvværd og mænd med færre symptomer på depression modtog mere støtte fra partneren i stressede perioder.

»De, der har et sundere psykisk helbred i første omgang, har måske overskuddet til at række ud efter støtten, når behovet opstår, og de er også bedre til at klare stress selv, men det er højst sandsynligt ikke dem, der får mest ud af en partners støtte,« siger Matthew Johnson i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Singler er lige så tilfredse som folk i parforhold

Men han understreger også, at det ikke altid kan være let at give støtte til en partner, der har hårdt brug for det.

»Når nogen er deprimerede eller har lavt selvværd, så kan de reagere negativt. En partner, der tilbyder hjælp, underbygger personens følelse af hjælpeløshed,« siger Matthew Jonhson.

Han anbefaler derfor, at man hjælper uden at gøre for meget opmærksom på det. For eksempel ved at tage en ekstra opvask, uden at personen lægger mærke til det.

LÆS OGSÅ: Derfor kan stress føre til depression

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.