DepressionsForeningen: Medicin bliver ofte det eneste mulige valg
Patient og læge skal sammen finde frem til den behandling af depression, som er den bedste, anbefaler Sundhedsstyrelsen. »Det er rigtig fint,« siger DepressionsForeningen. Men ofte ender medicin med at være den eneste reelle mulighed.
Antidepressiv SSRI-medicin lykkepiller effekt depression placebo

Patienter med depression fylder mere i almen praksis. (Foto: Shutterstock)

Patienter med depression fylder mere i almen praksis. (Foto: Shutterstock)

Depression er en kompleks sygdom, som kræver en veludrustet værktøjskasse med forskellige typer af behandling, der kan vælges til eller fra i samarbejde med lægen.

Historien kort
  • Medicin skal ofte ikke være førstevalg i behandling af depression siger Sundhedsstyrelsen.
  • Ofte er det dog svært at vælge andet.
  • Psykologhjælp er nemlig dyrt, og der er lang ventetid siger DepressionsForeningen.

Virker medicinen, og giver den ikke for mange bivirkninger, så kan den være det rigtige værktøj at bruge for nogle, mener generalsekretær i DepressionsForeningen Kasper Tingkær.

Han har fulgt debatten tæt, efter en ny dansk forskningsgennemgang viste, at SSRI-medicin ikke har større effekt på depression end placebomedicin.

Kasper Tingkær er faktisk meget godt tilfreds med svaret fra Sundhedsstyrelsen, som blev bragt på Videnskab.dk tidligere i dag.

»Sundhedsstyrelsen lægger vægt på, at man skal tage udgangspunkt i den enkelte patients virkelighed. Det er rigtig godt. De patienter, vi møder, er ofte ret godt klædt på til selv at tage hånd omkring deres egen behandling,« siger han.

Eneste alternativ er dyr psykolog

Et er dog de gode anbefalinger, noget andet er virkeligheden for patienterne og lægerne ude i almen praksis.

I forbindelse med debatten og kritikken af forskningsgennemgangen har flere forskere, og altså også Sundhedsstyrelsen, lagt vægt på, at medicin er vigtigt at have i værktøjskassen, sammen med alle de andre tiltag, som kan virke mod depression.

Primært terapi, men også mindfulness, vågenterapi og elektromagnetiske impulser til hjernen er blevet nævnt som virksomme alternativer til medicin. Lige nu er psykolog dog det eneste, sygesikringen giver støtte til.

Så reelt kan man vælge imellem medicin eller psykoterapi.

»Mulighederne for at hjælpe patienterne er ret begrænsede. For de fleste er det eneste alternativ til medicinen at få en henvisning til en psykolog. Men det må mange patienter sige nej til. Selv med tilskud løber prisen for psykologbehandling ofte op i flere tusinde kroner om måneden. Særligt kan det være rigtig svært, hvis du som følge af din sygdom også står på kanten af arbejdsmarkedet« siger Kasper Tingkær.

Derfor er det for mange ikke et reelt valg at gå til psykolog i stedet for at tage medicin. Fordi psykolog simpelthen er for dyrt.

Den problematik kan formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich i den grad genkende.

»Det er dyrt og vanskeligt. Der er mange mennesker, også mennesker, som ikke er på kanten af arbejdsmarkedet, som ikke lige kan rive mere end 400 kroner ud af budgettet flere gange om måneden,« siger han.

Lang ventetid på psykolog

Samtidig med at psykologhjælp er væsentligt dyrere end medicin, er der også lang ventetid på at komme til psykolog.

Ifølge Kasper Tingkær og Anders Beich kan man komme til at vente tre måneder eller længere på en tid hos psykolog, som har en aftale med sygesikringen.

»Så skal lægen og patienten sammen vurdere: Er det forsvarligt at vente med behandling i tre måneder, eller er det bedre at starte med noget medicin, som måske skal hjælpe? Det er muligt, at lægerne burde udskrive mindre medicin, men jeg forstår sagtens dilemmaet,« siger han.

Antidepressiv medicin lykkepiller effekt depression placebo eneste løsning

Der er ofte lang ventetid på at komme til psykolog, og mange har ikke råd til at hive 400 kroner ud af budgettet flere gange om måneden. Derfor bliver medicin ofte den eneste løsning på depression. (Foto: Shutterstock)

Anders Beich er enig:

»Der er for få psykologer, og kapaciteten er blevet yderligere indskrænket for nyligt, fordi man som psykolog ikke længere må have ansat en ekstra psykolog, hvis man har en aftale med sygesikringen,« forklarer han.

På samme måde som med medicin er der heller ingen garanti for, at terapi hjælper på en depression. Det gør det endnu sværere at skulle vente tre måneder på at starte behandling.

»Det kan også være svært at finde en psykolog, som passer til en. Man kan ikke leve med en psykolog, som man ikke er på bølgelængde med. Folk venter måske tre måneder på at komme til en psykolog, og så hjælper det ikke. Så skal du vente i tre måneder igen på at komme til en ny, som du måske er mere på bølgelængde med,« siger Anders Beich.

Patienter med depression fylder mere og mere

Anders Beich fortæller, at patienter med depressionssymptomer fylder mere og mere i den almene praksis. Hvis en patient vælger at vente de tre måneder på at komme til en psykolog, så vil man som læge følge ham eller hende og mødes jævnligt, indtil psykologbehandlingen kan starte op. I den periode kan patienten få det værre.

»Hvis patienten ender med at få det dårligt nok, så kan man overveje at henvise til praktiserende psykiater, som dog også har ventetid eller til et pakketilbud med terapi i psykiatrien. Men her kan det så være svært at få accepteret henvisningen,« siger han.« siger han.

Virkeligheden skal matche anbefalingerne

Kasper Tingkjær er glad for, at Sundhedsstyrelsen i sine anbefalinger lægger så stor vægt på, at lægen skal tilrettelægge behandlingen ud fra og i samarbejde med den enkelte patient.

Men han mener dog godt, der kan stilles spørgsmålstegn ved, hvor gode mulighederne reelt er for at gøre, som det anbefales.

»Redskabskassen er til behandling af depression er ikke stor nok, og adgangen til andre typer af redskaber i kassen er for begrænsede. Folketinget og Sundhedsstyrelsen er nødt til at forholde sig til, at virkeligheden jo skal kunne matche de anbefalinger, man kommer med« siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk