Denne rutsjebane kan kurere nyresten

Forlystelsen Big Thunder Mountain Railroad i Disney World i Florida tager gæsterne igennem en hjemsøgt guldmineby. (Foto: disneyworld.disney.go.com)

Kilde: 
28 september 2016

Læger fra Michigan State University har opdaget en ny måde at komme af med smertefulde nyresten på. Men det vil koste dig en tur til Disney World i Florida.

Urologerne har nemlig opdaget, at en populær forlystelse ved navn Big Thunder Mountain Railroad kan mere end bare at give et sug i maven. Den har en særlig evne til at hjælpe nyresten med at passere gennem urinvejene og ud gennem urinrøret.

Efter at flere patienter med nyresten havde berettet om bedringer efter en dag i Disney World, besluttede forskerne sig for at sætte rutsjebanen på videnskabelig prøve.

De udformede derfor en 3D-model af en nyre, anbragte tre nyresten af forskellige størrelser samt lidt urin i den og sendte den af sted med rutsjebanen. Ikke én gang, men hele 20, mens de skiftede rundt på nyrestenenes placering.

Under forsøget var forskerne kunder som alle andre, og de kunne derfor ikke styre, hvor de kom til at sidde.

Men netop dette viste sig at være en vigtig variabel. Når forskerne – og modelnyren – sad i den bageste vogn, passerede nyrestenene igennem urinvejene i 64 procent af tilfældene – uanset størrelse og placering. Når de sad i den forreste vogn, skete det kun 17 procent af gangene.

Studiet tyder på, skriver forskerne i Journal of the American Osteopathic Association, at en rutsjebanetur eller 20 kan hjælpe patienter med små nyresten – for eksempel dem, der har fået deres sten knust ved såkaldt ESWL-behandling.

Det næste spørgsmål er så, om Tivolis rutsjebaner kan det samme.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.