'Den skøre kattedame' er vist bare en fordom: Katteejere er ikke mere neurotiske end andre ifølge nyt studie

Bare rolig, du er ikke neurotisk, bare fordi du foretrækker kattte fremfor hunde. (Foto: Shutterstock)

Bare rolig, du er ikke neurotisk, bare fordi du foretrækker kattte fremfor hunde. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
22 august 2019

Hundemennesker er sociale, sunde og glade - ja, helt igennem raske mennesker.

Kattemennesker derimod er indelukkede, excentriske og neurotiske - og i værste tilfælde i overhængende fare for at ende som skøre kattedamer (eller mænd). 

Det har i mange år været en normal forestilling, at katteejere er mere neurotiske end hundeejere, og det er endda flere gange blevet underbygget af forskningen.

Men den slags stereotype forestillinger kan vi godt smide ud af vinduet, lyder det nu fra forskere. Der er nemlig ikke synderlig forskel på den psykiske forfatning hos katte- og hundeejere ifølge et nyt studie, skriver The Telegraph. 

LÆS OGSÅ: Mytedrab: Katteejere har ikke en skrue løs

Mange af de tidligere studier, der har beskæftiget sig med katte- og hundemennesker, har især bygget på selvrapportering, hvilket er en klar svaghed, bemærker forskerne i det nye studie.

I det nye studie har forskerne har interviewet 264 katte- eller hundeejere samt en tilsvarende gruppe mennesker uden kæledyr på baggrund af to anerkendte diagnosticeringsværktøjer: Generalized Anxiety Disorder Questionnaire og Edinburgh Depression Scale

LÆS OGSÅ: Din kat foretrækker faktisk dit selskab frem for mad

»Vi fandt ingen beviser, der understøtter kattedame-stereotypen,« skriver forskerne i studiet. 

Katteejere havde ikke flere symptomer på depression og angst, og de havde ikke færre tætte relationer sammenlignet med hundeejere eller folk uden kæledyr.

»Vores konklusioner stemmer derfor ikke overens med en beskrivelse af katteejere som værende deprimerede, ængstelige eller udfordrede med menneskelige relationer,« konkluderer forskerne desuden.

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Royal Society Open Science. 

LÆS OGSÅ: Hader du katte, fordi de er asociale? Så skal du måske ændre din egen adfærd

LÆS OGSÅ: Hvem er klogest - katte eller hunde?

LÆS OGSÅ: Katte plager til de får deres vilje

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.