Den sjette sans kan være rytmesansen
Et studie viser, at den såkaldte sjette sans hos mennesker ikke nødvendigvis har noget med åndelighed at gøre. I stedet er det måske vores rytmesans, der skal føjes til de fem øvrige sanser.

Menneskers sjette sans har tidligere været genstand for diskussion, og det har været foreslået, at smerte kan være den sjette sans, mens andre mener, at den har med åndelighed at gøre.

Nu ser det dog ud til at være noget lidt mere festligt, nemlig rytmesansen.

Babyer reagerer spontant på rytmer

Når et stykke musik kommer strømmende ud af højtalerne, kan det være svært at lade være med at bevæge fødderne i takt til rytmen i musikken.

Læs også: Øltørsten styres med volumenknappen

I et studie har man undersøgt, hvordan babyer reagerer på musik. Her viser det sig, at babyerne helt spontant begynder at bevæge kroppen i samme tempo som musikken – uanset om det er klassisk musik, børnesange eller rene trommerytmer. (Se videoen herover.)

Selvom børnene bevægede sig i nogenlunde samme tempo som rytmerne, ramte de dog ikke takten helt præcist. Babyerne virkede dog gladere, des mere synkrone deres kropsbevægelser var med musikken.

Læs også: Sådan påvirker musik hjernen

Reaktionen findes ikke kun hos mennesker

Det er ikke kun mennesker, der bevæger sig i takt til musik.

Måske er du i din færden på YouTube stødt på en papegøje, der bevæger sig forbløffende godt til dubstep. Papegøjens reaktion på musik har også været genstand for undersøgelser.

Det viser sig, at papegøjen på samme måde som babyerne reagerer spontant på rytmerne.

Undersøgelserne af babyernes og papegøjens reaktion på musik, tyder på, at den rytmiske sans er medfødt og fungerer som en form for refleks, som ikke kræver træning.

Læs også: Hvorfor hyler hunde til musik?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk