De fleste af os får en psykisk sygdom i vores unge år
Kilde: 
09 februar 2017

Det er oftere undtagelsen end reglen, hvis man slipper igennem teenage-årene og op igennem voksenlivet uden at støde på en sindslidelse. Det skriver sciencenews.org.

Et nyt studie fra New Zealand viser, at ud af 988 forsøgspersoner var det kun 171 - eller 17 procent - der klarede sig igennem fra alderen 11 år til 38 år uden at blive ramt af enten angst, depression eller anden form for psykisk lidelse.

LÆS OGSÅ: Flere unge kæmper med psykiske problemer

Ud af resten af forsøgspersonerne oplevede halvdelen en forbigående periode med depression, angst eller stofmisbrug.

»For mange er en periode med psykisk sygdom lidt ligesom en influenza, bronkitis, nyresten, brækkede knogler eller andre meget udbredte diagnoser. De syge oplever en nedsat funktion, mange søger lægebehandling , men de fleste kommer sig,« siger Jonathan Schaefer, der er psykolog ved Duke University og medforfatter på studiet, til sciencenews.org.

De sidste 408 personer - 41 procent - oplevede en eller flere psykiske sygdomme, som varede flere år eller længere. Deres diagnoser indeholdt også flere alvorlige tilfælde såsom bipolar sygdom og psykotiske lidelser.

LÆS OGSÅ: Søvngener er forbundet med psykiske lidelser

Forskerne har analyseret data fra mennesker født mellem april 1972 og marts 1973 i byen Dunedin i New Zealand.

Hver deltagers generelle helbred og opførsel blev undersøgt 13 gange fra deres fødsel indtil alderen 38 år. Derudover fik de undersøgt deres mentale tilstand otte gange i perioden.

Overraskende nok, så var de mennesker, der ikke oplevede tilfælde af psykiske lidelser, heller ikke tilbøjelige til at have karakteristika, som man ellers tidligere har forbundet med en lavere risiko for psykisk sygdom - såsom opvækst i velhavende familier, sundt fysisk helbred eller høj IQ.

I stedet fandt Jonathan Schaefer og hans kolleger, at de havde bestemte personlighedstræk allerede fra barndommen, som blandt andet var:

  • at de sjældent udtrykkede stærke, negative følelser
  • at de havde mange venner
  • og at de havde god selvkontrol.

Studiet er netop publiceret i tidsskriftet Journal of Abnormal Psychology.

LÆS OGSÅ: Mentalt helbred kan forbedres med bare et kvarters motion

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.