De buttede lever længere
En ny undersøgelse viser, at overvægtige mennesker har større chance for at leve længere, end folk med normal vægt. Dårligst chance har de ekstremt undervægtige.

Lidt ekstra på sidebenene kan være godt for livslængden, viser ny undersøgelse. (Illustrationsfoto: Colourbox.com)

Lidt ekstra på sidebenene kan være godt for livslængden, viser ny undersøgelse. (Illustrationsfoto: Colourbox.com)

Farerne ved overvægt er veldokumenterede i videnskaben, og der snakkes om en fedmeepidemi på verdensplan som følge af, at vi alle bliver federe.

Nu viser det sig imidlertid, at det kan være en fordel at være lidt fyldig over bagdelen - indenfor rimelighedens grænser i alle fald.

En undersøgelse gennemført i Canada viser, at ikke alene har ekstremt under- og overvægtige større chance for at dø tidligere, end normalvægtige.

Den viser også, at de overvægtige har større chance for at leve længere, end folk indenfor normalen.

»Der er intet overraskende i at ekstrem undervægt og ekstrem overvægt øger risikoen for at dø, men det er overraskende, at det at have lidt ekstra sul på kroppen kan betyde en fordel for livslængden,« siger David Feeny, en af forfatterne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Sammenligning over 12 år

Undersøgelsen, som blev publiceret på nettet i tidsskriftet 'Obesity', har set på forholdet mellem vægt, målt med BMI (Body Mass Index) og dødsfald blandt 11.326 voksne canadiere over en 12-årig periode.

Den er baseret på tal fra den nationale helbredsundersøgelse, som udføres hvert andet år i Canada.

Og tallene taler et klart sprog:

Hvis du er overvægtig har du 17 procents chance for at leve længere end folk med normalvægt, viser undersøgelsen, som er et samarbejdsprojekt mellem flere canadiske institutter.

Værst ser det ud for de undervægtige, som har en 70 procent større chance for at dø, fulgt af de ekstremt overvægtige som har 36 procent større chance.

De sygeligt tynde har de mindste chancer for at leve et langt liv. (Illustrationsfoto: iStockphoto.com)


Kiloene beskytter de ældre

Dette er den første canadiske undersøgelse, som viser en sammenhæng mellem lettere overvægt og chancen for at leve længere. Imidlertid fremviste en amerikansk undersøgelse, publiceret i 2005 i 'Journal of the American Medical Association', lignende resultater.

Forskerne opstiller ingen konklussion på, hvorfor det er således i undersøgelsen, men de har alligevel nogle teorier om, hvad grunden kan være:

»Det er muligt at nogle kilo ekstra faktisk beskytter gamle mennesker, efterhånden som helbredet forværres,« siger Mark Kaplan, en af de andre forskere som deltog.

Undervægt og underernæring hænger ofte sammen, og kan desuden føre til svækket immunforsvar, dårligere fysik og dårligere mental kapacitet.

Hold dig alligevel til normalvægten

Undersøgelsen betyder alligevel ikke, at du burde begynde at spise burgere, hvis din vægt er indenfor normalen på BMI-skalaen, påpeger forskerne.

»Vores undersøgelse så kun på dødelighed, ikke på livskvalitet,« fortæller Kaplan.

»Der findes mange negative konsekvenser forbundet med overvægt, bl.a. for højt blodtryk, højt kolesterol-tal og diabetes,« siger han.

Undersøgelsen var kontrolleret for faktorer som alder, køn, fysisk aktivitet og rygning.

Undersøgelsen blev gennemført som et samarbejde mellem Statistics Canada, Kaiser Permanente Center for Health Research, Portland State University, Oregon Health & Science University og McGill University.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: