Dansker skal være med til at finde coronavirussens oprindelse
kina corona covid19 wuhan WHO patogen virus smitte shanghai sago

Selvom vi ved, at coronavirussen først blev opdaget i Wuhan i Kina, ved vi ikke, præcis hvor COVID-19 egentlig stammer fra. Derfor har WHO nedsat en ekspertgruppe, der skal undersøge det nærmere. Billedet er taget i Shanghai i januar 2021. (Foto: Robert Way/Shutterstock)

Selvom vi ved, at coronavirussen først blev opdaget i Wuhan i Kina, ved vi ikke, præcis hvor COVID-19 egentlig stammer fra. Derfor har WHO nedsat en ekspertgruppe, der skal undersøge det nærmere. Billedet er taget i Shanghai i januar 2021. (Foto: Robert Way/Shutterstock)

18 oktober 2021

Det er nu over halvandet år siden, at COVID-19 blev en fast del af hele verdens ordforråd. Meget er sket, siden smitten brød ud, inklusive udviklingen af effektive vacciner. Til gengæld ved vi stadig ikke, hvordan virussen SARS-CoV-2, der forårsager COVID-19, opstod.

Derfor har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) nedsat en ekspertgruppe af forskere fra hele verden, der skal undersøge nye coronavirus' oprindelse og ikke mindst, hvordan vi skal håndtere det, næste gang et dødeligt patogen spreder sig med alarmerende hast.

700 forskere ansøgte om en plads i gruppen, og 13. oktober annoncerede WHO så de 26 udvalgte videnskabsfolk. Iblandt er danske Thea Fischer, professor i virologi ved Københavns Universitet samt forskningschef og overlæge på Nordsjællands Hospital.

Dansk epidemiekspert på den internationale scene

Thea Kølsen Fischer

Thea Kølsen Fischer er professor i virologi ved Københavns Universitet, og nu skal hun altså sammen med 25 andre forskere forsøge at opklare, hvordan SARS-CoV-2 er opstået. (Foto: Københavns Universitet)

Det er ikke første gang, Thea Fischer markerer sig på den internationale scene i forbindelse med pandemien.

Allerede i januar 2021 var hun én af en kun 14 mand stor WHO-delegation, der i deres funktion som epidemieksperter besøgte Wuhan som første fase i WHO's jagt på coronavirussens ophav.

Også andre medlemmer af ekspertgruppen, der retteligt hedder Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens (forkortet SAGO), var med på turen til Kina tidligere i år.

Blandt andet var Thea Fischer også dengang ledsaget af den kinesiske forsker Yungui Yang, der er vicedirektør for Beijing Institute of Genomics ved Det Kinesiske Videnskabsakademi.

Tårnhøj faglighed på mange felter

SAGO bliver en rådgivende instans for WHO, og derfor er det også vigtigt for Verdenssundhedsorganisationen, at fagligheden er tårnhøj og dækker mange felter.

I pressemeddelelsen fortæller WHO, at de har modtaget ansøgninger fra videnskabsfolk indenfor blandt andet epidemiologi, veterinærmedicin, økologi, klinisk medicin, virologi, genetik, molekylærbiologi, fødevaresikkerhed, biologi og folkesundhed.

Den endelige gruppe er sammensat af forskere, der er de absolut bedste indenfor mange af disse felter. Generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, udtaler i pressemeddelelsen, at han er »meget tilfreds med kaliberen af de udvalgte eksperter«.

Mange spørgsmål, få svar

Thea Fischer og de andre epidemieksperters tur til Wuhan i vinter var som sagt første fase i WHO’s forsøg på at opklare, hvordan COVID-19 opstod. Nu skal den knapt dobbelt så store SAGO-gruppe så tage over, hvor det lille eksperthold slap.

Besøget i vinter svarede nemlig ikke på halvdelen af de spørgsmål, ekspertgruppen tog afsted med. Blandt andet var prøverne fra patienter, der i efteråret 2019 blev indlagt med luftvejsproblemer på hospitalet i Wuhan, destrueret. Thea Fischer fortalte senere om hele forløbet i Ugeskriftet for Læger.

Kina har i det hele taget ikke været alt for begejstrede for WHO’s bestræbelser. Der kom da heller ikke nogen umiddelbar reaktion fra Beijing, da SAGO-gruppens medlemmer blev annonceret.

Uanset hvad ekspertgruppen kan møde af modstand, er det dog afgørende, at de får mulighed for at gøre deres arbejde. Tedros Adhanom Ghebreyesus understreger i pressemeddelelsen, at det er essentielt at forstå, hvor nye patogener har sit udspring, hvis vi skal forhindre pandemier i at sprede sig fremover. For jo, der kommer flere fremover:

»Udbrud af nye vira, der potentielt kan blive til epidemier eller pandemier, er en del af naturens gang. Selvom SARS-CoV-2 er den seneste i rækken, bliver det ikke den sidste.«

 
seh
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.