Læger og forskere har længe troet, at fedme ikke i sig selv øger overvægtiges risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Det har været antaget, at risikoen for hjerte-kar-sygdomme først stiger, når den overvægtige også har metaboliske forstyrrelser som eksempelvis højt blodtryk, højt blodfedt, højt kolesteroltal eller højt blodsukker.
Dermed har overvægtige mennesker kunnet føle sig ’helbreds-sikre’, så længe de ikke har haft nogle af de metaboliske forstyrrelser.
Men den antagelse er helt og aldeles forkert, viser et nyt stort dansk studie.
Overvægt øger risiko for hjerte-kar-sygdomme
I studiet, der inkluderer 71.500 danskere, viser de danske forskere, at fedme og overvægt i sig selv bærer næsten hele ansvaret for overvægtige personers øgede risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Det kan få store konsekvenser i fremtiden, fortæller hovedforfatteren til studiet:
»De seneste år har vi set en nedgang i mange af de faktorer, der er med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme: Rygning, kolesteroltal, højt blodtryk og så videre. Det er godt. Men vores studie viser, at vi ikke har fået gjort noget ved en anden vigtig risikofaktorer, nemlig fedme.«
»Får vi ikke gjort noget ved den, viser vores studie, at vi kan forvente en eksplosion i antallet af tilfælde af hjerte-kar-sygdomme i fremtiden,« sige klinisk professor på Herlev Hospital ved Københavns Universitet, Børge Nordestgaard.
Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA Internal Medicine.
71.527 personer fulgt i fedmestudie
I studiet har forskerne gjort brug af den såkaldte Herlev-Østerbro-undersøgelse, hvor læger følger og undersøger en stor gruppe danskere på årlig basis.
Deltagerne i Herlev-Østerbro-undersøgelsen får blandt andet målt højde, vægt og maveomkreds, men også blodtryk, blodfedt, kolesteroltal og blodsukker.
Forskerne har i deres studie fordelt forsøgspersonerne fra Herlev-Østerbro-undersøgelsen i seks grupper: Forsøgspersonerne blev fordelt efter, om de var normalvægtige, overvægtige eller fede, og samtidig om de havde nogle af de metaboliske forstyrrelser eller ej.
På den måde har forskerne fulgt 71.527 personer gennem fire år.
\ Fakta
Hjerte-kar-sygdomme er en række sygdomme i hjertes og resten af kroppens pulsårer. Sygdommene skyldes oftest åreforsnævringer, der kommer, når kolesterol aflejres på blodårene vægge og begrænser blodgennemstrømningen. Omkring 420.000 danskere lever med hjerte-kar-sygdomme. Af dem har 150.000 hjertesygdom på grund af åreforsnævringer i hjertets kranspulsåre (iskæmisk hjertesygdom), der er den mest udbredte hjertesygdom. 72.200 af dem har haft en blodprop i hjertet. (Kilde: Hjerteforeningen)
Når forskere kombinerer Herlev-Østerbro-undersøgelsen med Landspatientregistret, der registrerer tilfælde af indlæggelser, kan de se, hvem af de undersøgte personer, der er blevet indlagt med hjerte-kar-sygdomme, eller hvem der er døde af eksempelvis hjertestop eller blodpropper.
»Det er den største enkelte undersøgelse af den slags, der nogen sinde er foretaget. Det er helt unikt for Danmark, at vi kan foretage så store undersøgelser. Det kan vi fordi, vi kan kombinere de store undersøgelser som Herlev-Østerbro-undersøgelsen med Landspatientregistret,« forklarer Børge Nordestgaard, der har lavet undersøgelsen sammen med læge Mette Thomsen.
Her er risikogrupperne
Resultatet af de fire års undersøgelse gjorde det klart, at både overvægtige med et BMI på mellem 25 og 30 og fede med et BMI på over 30 har en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.
Det gjaldt i undersøgelsen både for grupperne af forsøgspersoner, der havde de metaboliske forstyrrelser, og for grupperne af forsøgspersoner, der ikke havde de metaboliske forstyrrelser.
Ergo kunne overvægt og fedme i sig selv udløse en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, konkluderer forskerne.
»Faktisk viser vores undersøgelse, at de metaboliske forstyrrelser kun øgede risikoen for hjerte-kar-sygdomme en lille smule. Hovedårsagen til en øget risiko lå helt klart i overvægten,« siger Børge Nordestgaard.
Han tror, at årsagen til den øgede risiko for hjerte-kar-sygdomme skal findes i andre fedmerelaterede lidelser, der går ud over de metaboliske forstyrrelser – eksempelvis øget betændelse i kroppen.
Fedmeepidemien skal bremses
Det nye studie har flere perspektiver.
For det første, må det ifølge Børge Nordestgaard stå klart, at der fortsat ligger et stort arbejde for samfundet og politikere i at bremse fedmeepidemien, hvis man ikke vil have den afløst af en epidemi af hjerte-kar-sygdomme i fremtiden.
»Det er vigtigt for samfundet at prioritere et hvert tiltag, der kan forhindre et boom af hjerte-kar-sygdomme,« siger han.
For det andet viser studiet også, at en vurdering af risikoen for hjerte-kar-sygdomme ikke behøver at inkludere blodtryksmålinger, kolesteroltalsmålinger og blodsukkermålinger. BMI er ifølge undersøgelsen en meget bedre parameter til at vurdere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
»Derfor er der heller ingen undskyldning for ikke at kende til den øgede risiko. Er man overvægtig, har man øget risiko. Længere er den ikke,« advarer Børge Nordestgaard.