Dansk studie: Tandkødssygdommen paradontitis øger risiko for bakterier i donorblod
Bloddonor Tandkødsbetændelse

Personer med tandkødssygdommen parodontitis, der er bloddonor, har øget risiko for at donere blod, som er forurenet med bakterier, viser et nyt dansk studie. (Foto: Shutterstock).

Personer med tandkødssygdommen parodontitis, der er bloddonor, har øget risiko for at donere blod, som er forurenet med bakterier, viser et nyt dansk studie. (Foto: Shutterstock).

09 februar 2021

Hvis donorer har tandkødssygdommen parodontitis (der tidligere blev kaldt parodontose), øger det risikoen for, at bloddonationer kan blive forurenet med bakterier.

Det viser et nyt studie fra Det sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og Blodbanken, Klinisk Immunologisk Afdeling ved Region Sjælland.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Forskerne opfordrer til, at man indfører bedre screening af både donorer og blod, men understreger samtidig, at det ikke er farligt at modtage donorblod med bakterierne. 

»Vores resultater viser, at der er 6,5 gange højere forekomst af levedygtige bakterier i blodet hos bloddonorer med paradontitis sammenlignet med paradontalt raske bloddonorer.«

»Det er en højsignifikant forskel, og det er tankevækkende, at bakterierne ikke bliver opdaget i det screeningssystem, blodbankerne bruger i dag,« siger Christian Damgaard, der er lektor og ph.d. ved Odontologisk Institut ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet hos Københavns Universitet, i pressemeddelelsen.

Tandkødssygdommen parodontitis rammer halvdelen af danskere over 50 år.

Parodontitis svarer til at have et stort, betændt sår i tandkødet, og når man børster tænder eller tygger, kan bakterierne rykke fra mundhulen direkte over i blodbanen, uddyber Christian Damgaard i pressemeddelelsen.

I de senere år har forskere kunnet dokumentere, at parodontitis i høj grad har forbindelse med en række andre sygdomme såsom diabetes, hjertekarsygdomme og leddegigt.

Du kan læse mere om studiet i det videnskabelige tidsskrift Blood Transfusion.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.