Dansk studie: Coronavirus er markant mere dødelig end influenza
coronavirus patient covid-19

Trods restriktioner er 885 danskere nu døde, efter de blev diagnosticeret med COVID-19. (Foto: Shutterstock)

Trods restriktioner er 885 danskere nu døde, efter de blev diagnosticeret med COVID-19. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
06 december 2020

Coronavirus er ikke bare som en influenza. Det er beskrevet flere gange her på Videnskab.dk, og nu sætter et dansk studie tal på, hvor meget mere dødelig coronavirus er, skriver Berlingske.

Forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har undersøgt, hvor stor en andel af danskere, der i foråret blev testet positive for COVID-19, som døde inden for 30 dage. Det har forskerne sammenlignet med influenza.

Resultaterne viser, at 2 procent af de personer, der blev testet positive for COVID-19, inden de blev indlagt, døde. Det tilsvarende tal for influenza i årene 2017-2020 er 0,37 procent. Altså op mod 5 gange højere dødelighed for COVID-19.

En usikkerhed ved studiet er, at der testes for de to sygdomme på forskellig vis. 

»Man tester ikke så bredt for influenza, som man gør for COVID-19, og det var også tilfældet i foråret. Hvis man gjorde det, ville dødeligheden af influenza falde. Så hvis vi kunne sammenligne en til en, ville forskellen i dødeligheden sandsynligvis blive noget større og ikke mindre,« siger Michael Benros, der er en af forskerne bag studiet og professor ved Immunologisk Institut ved Københavns Universitet, til Berlingske.

Christian Wejse, der er lektor i folkesundhed ved Aarhus Universitet, har ikke været involveret i studiet. Han fortæller til Berlingske, at han er enig i Michael Benros' vurdering. Blev der testet på samme måde for de to sygdomme, tror han, at dødeligheden for coronavirus ville vise sig at være 10-20 gange højere end for influenza.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Medicine.

js

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.