Myndighederne gør ikke nok for at få kontakt til corona-smittedes nære kontakter og fejler derfor i at bryde smittekæderne, skriver Politiken.
I Danmark skal smittede selv tage kontakt til deres nærmeste og informere dem om smitten, så de kan selvisolere, men færre end tre nære kontakter per smittet ender med at få myndighedernes vejledning.
»Det danske system virker ikke, når kontaktopsporingen handler om, at myndighederne får andre til at gøre arbejdet for sig. Når folk bliver trætte, så ender de med at sprede virussen i stedet for at gå i karantæne«, siger WHO-forsker Dale Fisher til Politiken. Han er professor i Singapore, hvor der er meget få smittede, og op til ti gange flere nære kontakter kommer i karantæne.
Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Danmarks intensivlæger, kritiserer også den danske tilgang og mener, at det ville være billigere at fokusere mere på smitteopsporing end på nedlukning, til trods for at mange tusinde flere ville sidde i karantæne.
Sundhedsministeriet forsvarer strategien overfor Politiken og siger, at det er grundet hensyn til privatliv, at de opfordrer smittede til selv at tage kontakt til eventuelt smittede, men at der kommer en opdatering af retningslinjerne i næste uge.
cll