Dansk HIV-behandling er den bedste i Europa
Ingen andre steder i Europa – og dermed formentlig i verden – er HIV-patienter så velbehandlede som i Danmark. Kan vi behandle andre sygdomme bedre ved at lære af HIV-erfaringerne?
medicin piller

HIV-patienter skal sluge en masse piller. Til gengæld lever patienterne længere, og de bliver mindre syge og fungerer bedre socialt end tidligere takket være den rette behandling, som Danmark er europamestre i at give. (Foto: Shutterstock)

HIV-patienter skal sluge en masse piller. Til gengæld lever patienterne længere, og de bliver mindre syge og fungerer bedre socialt end tidligere takket være den rette behandling, som Danmark er europamestre i at give. (Foto: Shutterstock)

8 ud af 10 smittede med HIV i Danmark får den bedste behandling, de kan få.

Dermed er andelen af HIV-smittede, der får god behandling, den højeste i hele Europa, lyder konklusionen i et nyt studie.

Danmark forrest

Hele 80 procent af danske HIV-patienter får optimal behandling. Det er svært at få tallet længere op – blandt andet fordi ikke alle med HIV opdager, at de har smitten, før det er for sent.

Danmark ligger ifølge studiet foran:

2. Sverige (77 procent)

3. Frankrig (72 procent)

4. Holland (70 procent)

Af de 11 EU-lande omfattet i studiet ligger Spanien dårligst til med 50 procent.

Da Europa er bedst til at behandle i verden, ligger Danmark formentlig helt fremme som det land i verden, der er dygtigst til både at opstøve HIV-smittede og hurtigt få dem i den optimale behandling.

Den glædelige nyhed begejstrer overlæge på Rigshospitalet Niels Obel, som har været med til at styre HIV-behandlingen i Danmark i årevis og de sidste 20 år har været ansvarlig for indsamlingen af de nationale behandlingsdata for danske HIV-patienter.

Mere end 'bare' længere liv til HIV-patienter

Niels Obel understreger, at Danmark oven i købet har sparet penge på HIV-behandlingen gennem de seneste år. Dermed mener overlægen, at det er noget af en succeshistorie i et dansk sundhedsvæsen, der ellers for nylig blev rangeret til blot at være det 24.-bedste i verden.

»Det er jo ikke bare, at vi får kontakt til patienterne og får dem i behandling. Livslængden for danske HIV-patienter stiger og stiger, og vi kan dokumentere, at de HIV-smittede i dag er langt mindre syge og fungerer bedre socialt,« konstaterer Niels Obel.

HIV-patienter, smitte, danskere, Danmark, behandling, HIV, overlevelse

Kurverne viser sandsynligheden for, at en patient overlever sin HIV-smitte. Gennem de seneste årtier er prognosen blevet bedre og bedre og ligger nu ret tæt på den gennemsnitlige befolkningslevetid (kurven længst til højre). (Figur: Update of Survival for Persons With HIV Infection in Denmark)

»Så vi holder ikke bare patienterne i live, men påvirker rent faktisk deres liv i positiv retning,« bemærker Niels Obel, der også er klinisk professor på Institut for klinisk medicin ved Københavns Universitet.

Den videnskabelige artikel beskriver i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases, at Danmark ligger i front med 80 procent velbehandlede HIV-smittede; ifølge Niels Obel noget nær det optimale, fordi der altid vil være patienter, man af forskellige årsager ikke når at fange, før det er for sent.

Derfor er vi gode til at behandle i Danmark

Ifølge Niels Obel er der mange årsager til, at det går så godt med HIV-behandlingen i Danmark. Han nævner blandt andet:

  • God oplysning, der har taget luften af den stigmatisering, som HIV-smittede – primært homoseksuelle – kunne opleve især i 1980’erne. Det gør, at mange melder sig til test og behandling.
  • Erfaringer fra og data om patienter i behandling er samlet i et stort register; en såkaldt kohorte. På den måde har lægerne relativt hurtigt og meget effektivt kunnet se, om for eksempel en ændret behandling gav bedre resultater.
  • Viden om HIV og behandling er centraliseret i få, store afdelinger i København, Odense, Aarhus og Aalborg. Afdelingerne er ifølge Niels Obel gode til at dele viden med hinanden og vende problemer – også uformelt over en kop kaffe, når det har været på sin plads.

Samtidig har de danske læger gjort, hvad de kunne for at holde de øverste ledelser på hospitaler og i ministerier glade. Dels ved at kommunikere resultater videre, dels ved at sørge for at behandle så billigt som muligt.

Læger sparede ved at finde ny medicin

Et konkret eksempel:

I den bedste behandling indgår tre stoffer, som er virksomme mod HIV. Lægerne fandt ud af, at det var billigere at købe de tre stoffer separat frem for at købe den samlede, dyre løsning i én tablet.

HIV, AIDS, virus

HIV er en virus, som nedbryder immunsystemet, så mennesket kan blive ramt af alvorlige følgesygdomme. Hvis immunsystemet er blevet ødelagt af HIV, hedder sygdommen AIDS. (Illustration: Shutterstock)

Undersøgelser i HIV-kohorten viste, at den billigere behandling er lige så god som den dyre. Resultat: 25 millioner sparede kroner om året.

»Vi havde patienter, organisationer og medicinalvirksomheder på nakken af os, fordi vi hævdede, at det ville fungere og kunne spare mange penge. Men det kunne det på grund godt samarbejde og god monitorering, og fordi vi kunne vise patienterne data for, at behandlingen var god. Ordentlig dokumentation er enormt vigtigt. Så kan læger rent faktisk godt få fornuftig økonomi og optimal behandling til at hænge sammen,« bemærker Niels Obel.

Kan HIV-erfaringer bruges på diabetes?

Spørgsmålet er, om den store succes på HIV-området kan inspirere til bedre behandling på andre områder – for eksempel inden for diabetes?

Svaret er umiddelbart ja, vurderer professor Allan Flyvbjerg. Han står i spidsen for det nystartede Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), som med blandt andet tre milliarder kroner i ryggen fra Novo Nordisk Fonden skal give behandlingen af diabetes et ordentligt spark fremad.

Allan Flyvbjerg nævner som eksempel, at diabetikere i Region Hovedstaden bliver behandlet 11 forskellige steder. Nu skal de 11 steder blive bedre til at samarbejde, så de kan dele viden og koordinere behandling med hinanden. Det samme skal ske på tværs af regions- og landegrænser, siger han.

»Det er vigtigt at samle de mindre grupper, så man får en større kritisk masse og på den måde sikrer bedre kvalitet i behandlingen. Vi skal også have kliniske studier på tværs af landet, så vi får nogle store kohorter. På den måde er der mange af de ting, Niels Obel fortæller om, som jeg er enig i og kan nikke genkendende til,« siger Allan Flyvbjerg, centerdirektør i SDCC og ligesom Niels Obel professor ved Københavns Universitet.

HIV-smittede i Danmark, antal, HIV, smitte, behandling, HIV-behandling

Antallet af nye HIV-smittede i Danmark har ligget nogenlunde stabilt i mange år. Så selvom vi har fået styr på behandlingen, er vi altså ikke i gang med at udrydde sygdommen. Men det kommer måske - læs for eksempel artiklen Danskere i front i jagten på HIV-kur. (Figur: Statens Serum Institut)

Allan Flyvbjerg lufter, at der kan være forskel på at få et relativt lille fagområde som behandling af HIV, hvor under 300 nye tilfælde kommer til årligt – og diabetes, som ifølge Diabetesforeningen bliver konstateret hos 79 danskere hver dag.

Ikke desto mindre sidder Niels Obel nu i det nationale medicinråd. Her skal han være med til at beslutte, om ny, dyr medicin skal være standardbehandling; med andre ord, hvordan vi sikrer god behandling så billigt som muligt.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.