Dansk håndsprit indeholder ikke triclosan
Amerikanske forskere har for nyligt peget på, at bakteriedræbende sæbe gør mere skade end gavn, men det gælder ikke dansk håndsprit, understreger en overlæge.

De skadelige stoffer triclosan og triclocarban, som findes i amerikanske antibakterielle sæber, findes ikke i dansk håndsprit, understreger en overlæge. Dansk håndsprit er derfor helt sikkert at bruge. (Foto: Colourbox)

De skadelige stoffer triclosan og triclocarban, som findes i amerikanske antibakterielle sæber, findes ikke i dansk håndsprit, understreger en overlæge. Dansk håndsprit er derfor helt sikkert at bruge. (Foto: Colourbox)

Håndsprit er i de seneste dage kommet på manges læber, efter amerikanske forskere har peget på, at der er flere ulemper end fordele ved at bruge antibakteriel sæbe. Dette skyldes to udbredte antibakterielle stoffer, triclosan og triclocarban, som kan øge risikoen for infektioner, forstyrre tarmfloraen og anspore bakterier til at blive resistente over for antibiotika.

Videnskab.dk skrev selv historien om den skadelige håndsprit, men dansk håndsprit er ikke skadelig, understreger en overlæge.

»Håndsprit og sæbe er ikke det samme. Folk, som kender til det, ved godt, at håndsprit ikke indeholder de her kedelige stoffer. Vi er ikke uenige i, at de her stoffer er kedelige. Derfor har Miljøstyrelsen også forbudt dem. Og i øvrigt bruger vi heller ikke den type sæber i sundhedsvæsenet i Danmark,« siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge ved Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

Håndsprit er bedre end håndvask

Det skadelige stof triclosan findes altså ikke i dansk håndsprit, og derfor kan sundhedspersonale roligt fortsætte med at bruge håndsprit. Faktisk er håndsprit mange gange en bedre løsning end håndvask for sundhedspersonalet, fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen.

»I mange tilfælde, hvis man har tørre og synligt rene hænder, er hånddesinfektion bedre end håndvask for sundhedspersonale. Det er både bedre i forhold til at slå mikroorganismer ihjel og bedre for huden. Så hvis man skal udføre håndhygiejne mange gange i løbet af en dag, er det mere skånsomt mod huden end håndvask,« siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Du kan læse, hvad Statens Serum Institut skriver om håndsprit her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.