Dansk forskning afslører vaccine-bivirkninger
Højsæsonen for influenza-vaccinationer er netop skudt i gang og dermed også for bekymringer omkring bivirkninger. Ny dansk forskning kan afsløre om frygten er velbegrundet.

Mange danskere frygter bivirkninger ved vaccination. Ny dansk forskning kan afsløre, om du reelt har noget at frygte. (Foto: James Gathany, Centers for Disease Control and Prevention)

Mange danskere frygter bivirkninger ved vaccination. Ny dansk forskning kan afsløre, om du reelt har noget at frygte. (Foto: James Gathany, Centers for Disease Control and Prevention)

Mange danskere tænker sig om en ekstra gang, inden de lager sig vaccinere. Men har frygten for bivirkninger hold i virkeligheden, eller er det ren og skær hysteri?

Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet kan give svaret på, om du virkelig har noget at frygte, hvis du lægger arm til lægens nål. Forskningsresultaterne er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

»Uanset om der foretages vaccinationer eller ej, vil der opstå sygdomstilfælde i den danske befolkning.«

»Vi har lavet en model, hvor man kan se, hvad det normale antal sygdomme er i befolkningen, og se, om en given vaccine forsager ekstra tilfælde,« forklarer Thomas Aagaard Rasmussen, der er læge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Forskningsresultaterne skal bruges til risikovurdering ved indførsel af nye vacciner.

Kæmpemæssigt datasæt om vaccinationer

Det nye ved forskningen er, at man gennemgår sundhedsdata fra en hel befolkning. Ved at sammenligne data fra samtlige danskere født mellem 1980 og 2009 – over to millioner – er forskerne i stand til at se, om en vaccine resulterer i flere sygdomstilfælde, end man normalt vil se i befolkningen.

»Vi har udvalgt en række sygdomme, der ofte opstår frygt for i offentligheden, og undersøgt om frygten er velbegrundet,« siger Thomas Aagaard Rasmussen.

Et tidligere eksempel på en vaccine, der forårsagede hed debat, var diskussionen om en mulig sammenhæng mellem MFR-vaccinen (Mæslinger-Fåresyge-Røde hunde) og autisme.  Denne sammenhæng er der dog ikke fundet videnskabeligt bevis for. 

Hvornår skal man være på vagt?

Forskerne har i deres model simuleret en situation, hvor en million danskere under 18 bliver vaccineret med en hypotetisk ny vaccine.

Ud fra modellen kan de konkludere, hvor mange tilfælde af en sygdom, der ville opstå i et tidsrum på 42 dage efter vaccinens indførsel – udelukkende på grund af et tidsmæssigt sammenfald:

For eksempel 20 tilfælde af type 1-diabetes, 19 tilfælde af børnegigt og fem tilfælde af sclerose.

»Resultaterne kan bruges til at vurdere, om frygten for bivirkninger ved en ny vaccine er reel. For nu kan vi beregne hvor høj en forekomst af sygdomme, man kan forvente – og hvornår man skal begynde at være på vagt,« siger Thomas Aagaard Rasmussen.

Forskernes model giver personalet i sundhedsvæsenet et evidensbaseret instrument til at rådgive patienter og den øvrige befolkning ved vaccination.

Danske sygdomsregistre er unikke

Det imponerende store datamateriale har kun været muligt, fordi Danmark har nogle unikke sygdomsregistre. De giver mulighed for at koble cpr-numre sammen med forekomsten af sygdomme.

»De danske sygdomsregistre betyder alt. Denne type forskning er kun muligt på grund af en glimrende registrering af diagnoser. Det er helt afgørende,« slutter Thomas Aagaard Rasmussen.

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk