Dansk designpris: Her er årets 5 bedste opfindelser
Fem vinderdesign, der vil løse verdens problemer i år 2017, skal findes i både ordkombinationer, droner, papir, fiskefarme og et nyt internet.
What3words INDEKS:Award 2017 Designpris

What3words er et alternativt adressesystem, som inddeler verden i 57 billioner kvadrater på hver 3x3 meter. Hvert kvadrat er navngivet med tre ord, som er genereret ud fra GPS-koordinater. På den måde kan alle steder i verden få en adresse. (Foto: INDEX: Design to Improve Life®)

What3words er et alternativt adressesystem, som inddeler verden i 57 billioner kvadrater på hver 3x3 meter. Hvert kvadrat er navngivet med tre ord, som er genereret ud fra GPS-koordinater. På den måde kan alle steder i verden få en adresse. (Foto: INDEX: Design to Improve Life®)

Fem innovative design er i dag blevet belønnet for deres potentiale til at gøre verden til et bedre sted.

Belønningen kommer fra den danske non-profit organisation INDEKS: Design to improve life, som hvert andet år uddeler prisen INDEKS: Award til et design inden for hver af fem kategorier: Body, Home, Work, Play & Learning og Community.

Siden den første INDEX: Award blev uddelt i 2005, er der blevet givet i alt tre millioner euro i præmieværdi, og hver vinder kan tage 100.000 euro med hjem. Tanken med prisuddelingen er er at inspirere til flere bæredygtige løsninger på globale problemer. 

Hvilke løsninger, der har forundret juryen mest blandt dette års finalister, kigger vi nærmere på her.

Find Jordens adresseløse mennesker med 3 ord

Den britiske virksomhed What3words er blevet tildelt INDEKS: Award 2017 i kategorien Home.

De har delt Jorden ind i kvadrater på 3x3 meter, som hver har et navn på tre ord, som er genereret ud fra GPS-koordinater.

Ordsystemet kan måske hjælpe de 4 milliarder mennesker, som FN estimerer, lever uden en officiel adresse i slumområder og uformelle boliger. 

De adresseløse er usynlige i offentlige registre og kan have svært ved at få adgang til basale sociale ydelser.

Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2017 INDEKS

Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2017. Fra venstre præsident i Videnskabernes Selskab, Mogens Høgh Jensen, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, prismodtager Mette Birkedal Bruun, HKH Kronprinsessen, prismodtager Karl Anker Jørgensen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher og generalsekretær i Videnskabernes Selskab, Lars Arge. (Foto: Martin Juul)

Alternativ adresse til Den Lille Havfrue

Luring.ignoring.wipes er for eksempel en meget præcis betegnelse for de ni kvadratmeter i København, hvor Den Lille Havfrue sidder.

På den anden side af verden er crayon.giants.liking navnet på ni kvadratmeter i Grand Canyon. Og sådan fortsætter det, indtil alle Jordens 57 billioner kvadrater på 3x3 meter er navngivet.

Med en gratis app kan enhver med tre ord fortælle, hvor de befinder sig.

»Der er ikke den store forskel mellem at bruge klassiske GPS-koordinater og ord. Hele konceptet er nok mere et spørgsmål om at bruge moderne devices som mellemled. Men jeg synes alligevel, det er rigtig smart tænkt at bruge ord, alene af den grund, at det gør kommunikationen lettere,« siger Lasse Møller-Jensen om projektet.

Rekordmange deltagere

Med i alt 1.401 kandidater fra 81 forskellige lande har INDEKS: Award 2017 haft flere deltagere end nogensinde før.

Han er lektor og forsker i Geoinformatik ved Københavns Universitet.

What3words bliver på nuværende tidspunkt brugt af postvæsnet i Mongoliet, Dijibouti, Tonga, Saint Martin og Elfenbenskysten.

Droner flyver blod til udkanten af Rwanda

Vinderdesignet i kategorien Body relaterer sig også på sin egen måde til adresser. Nærmere bestemt de meget ufremkommelige af slagsen.

Det koster lang tid at transportere medicin ud i de Ulandsområder, der har dårlig infrastruktur, og i nødssituationer kan det også koste menneskeliv.

Zipline, som er et samarbejde mellem den amerikanske virksomhed 'Zipline - Lifesaving deliveries' og regeringen i Rwanda, forsøger at løse det problem.

Det gør de ved at sende robotdroner ud med blodforsyninger, vacciner og andre lægemidler fra centrale sygehuse til yderområderne.

For sundhedspersonalet kræver det ikke andet end en SMS, som sætter ordren i gang, og kort tid efter har dronen fundet frem til destinationen med forsyninger af lægemidler.

INDEKS: Award Design Designpris Zipline Drone

Når Zipline-dronen ankommer til det sted, den er blevet tilkaldt, får sundhedspersonalet besked om det i en SMS, hvorefter den slipper en lille faldskærm med forsyninger af lægemidler. (Foto: INDEX: Design to Improve Life®)

»Jeg kan sagtens forstå, hvorfor man har valgt at kåre Zipline som vindere. Når det gælder sundhedsydelser i områder med få ressourcer taler man meget om 'the last mile', som refererer til, at det ofte er svært at nå ud til dem, der har størst behov for hjælp. Med den her teknologi kan de nås i tide, og sundhedspersonalet kan bedre gøre deres arbejde,« siger Per Kallestrup, som er Lektor i Global Sundhed ved Århus Universitet.

På sigt er målet at minimere ventetiden på lægemidler til 15-35 minutter for alle rwandere.

På nuværende tidspunkt leverer Zipline blod ud til 21 transfusionsfaciliteter i det vestlige Rwanda, som er kendt for sine dårlige vej og sundhedsinfrastruktur.

Centrifuger, lodrette fiskefarme og det nye Internet

Diversiteten fortsætter i de resterende tre kategorier, hvor både høj- og lavteknologiske løsninger har banet sig vej ind i finalen og videre til vinderpræmien.

Tag nu Paperfuge, som blev vindere i kategorien Play & Learning.

Designet består af to gram papircentrifuge til en pris af 25 cent, som ved håndkraft kan skille plasma fra blod i en prøve og på den måde være med til at diagnosticere Malaria, HIV og Tuberkulose, som dræber 50 millioner mennesker hvert år.

INDEKS: Award 2017 Design Centrifuge

Inspireret af et 5.000 år gammelt stykke legetøj opfandt folkene bag Paperfuge en papircentrifuge, der ved håndkraft kan slynge blodprøver rundt i en fart på 125.000 omdejninger i minuttet, nok til at skille plasma fra blod på 90 sekunder. (Foto: INDEX: Design to Improve Life®)

I kategorien Work tog Greenwave vinderprisen og vil med deres lodrette havfarme genoprette havenes naturlige økosystemer og skabe flere jobs for fiskere.

Det skal hjælpe fiskebestanden og de mennesker, der er afhængige af den, hen mod en lysere fremtid.

Ethereum Foundation er navnet på en digital platform, som vandt kategorien Community.

Platformen har ikke en centraliseret server og kan derfor ikke blive hacket, samtidig med at ingen tredjepart kan få adgang til brugernes personlige data uden tilladelse. Juryen kalder sågar platformen for den anden generation af Internettet:

De fem design er allerede tilgængelige på markedet som helt færdige koncepter. Om nogen af dem bliver store 'game changers' må tiden vise.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk