Fem innovative design er i dag blevet belønnet for deres potentiale til at gøre verden til et bedre sted.
Belønningen kommer fra den danske non-profit organisation INDEKS: Design to improve life, som hvert andet år uddeler prisen INDEKS: Award til et design inden for hver af fem kategorier: Body, Home, Work, Play & Learning og Community.
Siden den første INDEX: Award blev uddelt i 2005, er der blevet givet i alt tre millioner euro i præmieværdi, og hver vinder kan tage 100.000 euro med hjem. Tanken med prisuddelingen er er at inspirere til flere bæredygtige løsninger på globale problemer.
Hvilke løsninger, der har forundret juryen mest blandt dette års finalister, kigger vi nærmere på her.
Find Jordens adresseløse mennesker med 3 ord
Den britiske virksomhed What3words er blevet tildelt INDEKS: Award 2017 i kategorien Home.
De har delt Jorden ind i kvadrater på 3x3 meter, som hver har et navn på tre ord, som er genereret ud fra GPS-koordinater.
Ordsystemet kan måske hjælpe de 4 milliarder mennesker, som FN estimerer, lever uden en officiel adresse i slumområder og uformelle boliger.
De adresseløse er usynlige i offentlige registre og kan have svært ved at få adgang til basale sociale ydelser.

Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2017. Fra venstre præsident i Videnskabernes Selskab, Mogens Høgh Jensen, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, prismodtager Mette Birkedal Bruun, HKH Kronprinsessen, prismodtager Karl Anker Jørgensen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher og generalsekretær i Videnskabernes Selskab, Lars Arge. (Foto: Martin Juul)
Alternativ adresse til Den Lille Havfrue
Luring.ignoring.wipes er for eksempel en meget præcis betegnelse for de ni kvadratmeter i København, hvor Den Lille Havfrue sidder.
På den anden side af verden er crayon.giants.liking navnet på ni kvadratmeter i Grand Canyon. Og sådan fortsætter det, indtil alle Jordens 57 billioner kvadrater på 3x3 meter er navngivet.
Med en gratis app kan enhver med tre ord fortælle, hvor de befinder sig.
»Der er ikke den store forskel mellem at bruge klassiske GPS-koordinater og ord. Hele konceptet er nok mere et spørgsmål om at bruge moderne devices som mellemled. Men jeg synes alligevel, det er rigtig smart tænkt at bruge ord, alene af den grund, at det gør kommunikationen lettere,« siger Lasse Møller-Jensen om projektet.
Med i alt 1.401 kandidater fra 81 forskellige lande har INDEKS: Award 2017 haft flere deltagere end nogensinde før.
Han er lektor og forsker i Geoinformatik ved Københavns Universitet.
What3words bliver på nuværende tidspunkt brugt af postvæsnet i Mongoliet, Dijibouti, Tonga, Saint Martin og Elfenbenskysten.
Droner flyver blod til udkanten af Rwanda
Vinderdesignet i kategorien Body relaterer sig også på sin egen måde til adresser. Nærmere bestemt de meget ufremkommelige af slagsen.
Det koster lang tid at transportere medicin ud i de Ulandsområder, der har dårlig infrastruktur, og i nødssituationer kan det også koste menneskeliv.
Zipline, som er et samarbejde mellem den amerikanske virksomhed 'Zipline - Lifesaving deliveries' og regeringen i Rwanda, forsøger at løse det problem.
Det gør de ved at sende robotdroner ud med blodforsyninger, vacciner og andre lægemidler fra centrale sygehuse til yderområderne.
For sundhedspersonalet kræver det ikke andet end en SMS, som sætter ordren i gang, og kort tid efter har dronen fundet frem til destinationen med forsyninger af lægemidler.
»Jeg kan sagtens forstå, hvorfor man har valgt at kåre Zipline som vindere. Når det gælder sundhedsydelser i områder med få ressourcer taler man meget om 'the last mile', som refererer til, at det ofte er svært at nå ud til dem, der har størst behov for hjælp. Med den her teknologi kan de nås i tide, og sundhedspersonalet kan bedre gøre deres arbejde,« siger Per Kallestrup, som er Lektor i Global Sundhed ved Århus Universitet.
På sigt er målet at minimere ventetiden på lægemidler til 15-35 minutter for alle rwandere.
På nuværende tidspunkt leverer Zipline blod ud til 21 transfusionsfaciliteter i det vestlige Rwanda, som er kendt for sine dårlige vej og sundhedsinfrastruktur.
Centrifuger, lodrette fiskefarme og det nye Internet
Diversiteten fortsætter i de resterende tre kategorier, hvor både høj- og lavteknologiske løsninger har banet sig vej ind i finalen og videre til vinderpræmien.
Tag nu Paperfuge, som blev vindere i kategorien Play & Learning.
Designet består af to gram papircentrifuge til en pris af 25 cent, som ved håndkraft kan skille plasma fra blod i en prøve og på den måde være med til at diagnosticere Malaria, HIV og Tuberkulose, som dræber 50 millioner mennesker hvert år.
I kategorien Work tog Greenwave vinderprisen og vil med deres lodrette havfarme genoprette havenes naturlige økosystemer og skabe flere jobs for fiskere.
Det skal hjælpe fiskebestanden og de mennesker, der er afhængige af den, hen mod en lysere fremtid.
Ethereum Foundation er navnet på en digital platform, som vandt kategorien Community.
Platformen har ikke en centraliseret server og kan derfor ikke blive hacket, samtidig med at ingen tredjepart kan få adgang til brugernes personlige data uden tilladelse. Juryen kalder sågar platformen for den anden generation af Internettet:
De fem design er allerede tilgængelige på markedet som helt færdige koncepter. Om nogen af dem bliver store 'game changers' må tiden vise.