Dansk-amerikansk studie: Campylobacter kan smitte gennem seksuel kontakt
CAMPYLOBACTER Tarm infektion

Campylobacterinfektioner er den mest almindelige tarminfektion i Danmark. Et nyt amerikansk-dansk studie viser, at bakterien kan smitte gennem seksuel kontakt, der involverer lortebakterier. (Foto: Shutterstock).

Campylobacterinfektioner er den mest almindelige tarminfektion i Danmark. Et nyt amerikansk-dansk studie viser, at bakterien kan smitte gennem seksuel kontakt, der involverer lortebakterier. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
08 juni 2021

Campylobacterinfektion er den bakterie, der oftest giver tarminfektioner i Danmark.

Trods dette har forskere i mange år været i tvivl om, hvordan mennesker bliver smittet med bakterien.

I et nyt studie har danske forskere i samarbejde med kollegaer fra USA fundet frem til, at man kan blive smittet med bakterien gennem seksuel kontakt. 

Tidligere studier viser, at campylobacterinfektioner ellers typisk opstår, når folk spiser undertilberedt kylling eller drikker upasteuriseret mælk eller vand.

Det skriver EurekAlert!

»Studiet er vigtigt for folkesundhedsvidenskaben, og læger kan nu fortælle deres patienter om en øget risiko for at pådrage sig bakterien gennem seksuel kontakt. Campulobacterinfektion er normalvis ikke en alvorlig sygdom, men den kan føre til diarré, som har konsekvenser, ved at folk for eksempel bliver hjemme fra arbejde,« siger lektor Katrin Kuhn, der er epidemiolog med speciale i infektioner ved OU Hudson College of Public Health i Oklahoma og hovedforfatter til studiet, ifølge EurekAlert!

 

Kuhn, der tidligere har været tilknyttet Statens Serum Institut, blev ledt på sporet af opdagelsen, da der opstod et udbrud af campylobacterinfektioner i Nordeuropa blandt mænd, der havde sex med andre mænd.

Kuhn undersøgte en del af populationen af mænd i Danmark og fandt frem til, at udbredelsen af campylobacterinfektioner var 14 gange højere i gruppen af mænd, der havde sex med andre mænd, i modsætning til en kontrolgruppe.

Studiets resultater er dog relevante for alle mennesker, der dyrker sex, som involverer numsebakterier, fortæller Katrin Kuhn ifølge EurekAlert!

Studiet er publiceret i tidsskriftet Emerging Infectious Diseases.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.