Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Kørestolsbrugere er i øget risiko for skulderskader
Med benene sat ud af spillet har kørestolsbrugere kun overkroppen at arbejde med, når de dyrker motion. Men mange af dem får skulderskader og smerter, der forhindrer dem i at dyrke sport. Det vil et nyt samarbejde mellem Syddansk Universitet og Dansk Handicap Idræts Forbund nu sætte fokus på.

På Institut for Idræt og Biomekanik står den nyeste teknologi og avancerede træningsfaciliteter klar til at tage imod kørestolsbrugere med skuldersmerter.

Kørestolsbrugere er aktive inden for mange forskellige sportsgrene under Dansk Handicap Idræts Forbund, som sammen med Syddansk Universitet står bag et nyt samarbejde, der skal sætte fokus på netop skulderskader hos kørestolsbrugere. Blandt de mest populære kørestolssportsgrene er kørestolsbasket, kørestolscurling, kørestolsfodbold, kørestolstennis og kørestolsrugby.

Både kørestolsatleter og andre kørestolsbrugere med rygmarvsskader har en øget risiko for at få smerter i skuldrene, og det kan gå ud over deres livskvalitet.

»Skuldersmerter kan have konsekvenser både for deres daglige livsførelse, livskvalitet og samfundsøkonomien. For mange kørestolsbrugere er det af afgørende betydning, at de kan deltage i fysiske sportsaktiviteter og andet socialt samvær til trods for deres funktionsnedsættelse,« fortæller Camilla Marie Larsen, postdoc, ph.d. og fysioterapeut på Syddansk Universitet.

Kørestolsbasket, -curling og -dans er populært

Med projektet 'Skuldersmerter, neuromuskulær funktion og kortlægning af eksisterende trænings-foreskrifter - en undersøgelse af vigtige forhold for manuelle kørestolsbrugere', vil hun og kollegerne i Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi afdække omfanget af skuldersmerter hos kørestolsbrugere, undersøge sammenhængen mellem muskel-styrke balancen og skuldersmerter og gennemgå den videnskabelige litteratur for dokumentation af behandling og forebyggelse af skuldersmerter.

Projektet vil blive udført i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere, men er endnu ikke fuldt finansieret.

»Vi mangler videnskabelig dokumentation for, hvor udbredt og hvor alvorligt det er for kørestolsbrugere at have skuldersmerter. Med vores faciliteter på universitetet kan vi blandt andet foretage målinger af muskelstyrke og muskelaktivitet, analysere skulderens bevægelser med elektomyografi og benytte ultralydsscanninger. Det er vores forventning, at vi vil blive klogere på, hvorfor kørestolsbrugerne får smerter, og dette vil give os yderligere viden om forebyggelse og behandling,« siger lektor, ph.d. og fysioterapeut Birgit Juul-Kristensen, også fra Syddansk Universitet.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk