Dans i høje hæle er skadeligt
Det kan være skadeligt at danse i høje hæle, viser ny forskning. De højeste hæle giver tre gange så kraftig belastning som barfodet dans.
dans_danser_idræt_sundhed

Anne-Mette Rasmussens fødder kan potentielt have taget skade af at danse i høje hæle under 'Vild Med Dans'. (Foto: Shutterstock)

Anne-Mette Rasmussens fødder kan potentielt have taget skade af at danse i høje hæle under 'Vild Med Dans'. (Foto: Shutterstock)

 

Deltagerne i Vild med Dans skal måske til at være opmærksomme på fodtøjet - for helbredets skyld.

Det kan nemlig være skadeligt at danse i høje hæle, viser ny engelsk og kinesisk forskning.

Det er forskere fra Liverpool John Moores University (LJMU) og Ningbo University, der har set på effekten af at danse latinamerikanske danse i høje hæle.

Det er velkendt, at høje hæle ikke er specielt sunde for benene, men dette er det første studie, der ser på den type fodtøj i forbindelse med dans.

»Jo højere hælen er løftet, des mere vil den forreste del af foden blive udsat for stød og belastning,« siger forskerne bag undersøgelsen.

At danse i de højeste hæle gav tre gange så meget belastning på tæerne som at danske uden sko.

Tre gange så stor belastning

Grafikken viser belastningen på fødderne, når man danser i bare tæer. Belastningen er jævnt fordelt mellem den forreste og bageste del af foden. (Grafik: International Journal of of Experimental and Computational Biomechanics)

»Det er vigtigt at slå fast, hvilken påvirkning højhælede sko har på vores gang. Så vil vi både kunne forstå mere om, hvordan foden fungerer, samt forbedre designet af dansesko,« siger James Ren. Han er ingeniør ved LJMU og en af forfatterne bag undersøgelsen. Han målte sammen med kollegerne presset i fødderne på seks professionelle selskabsdansere, mens de dansede barfodede, og mens de dansede i tre forskellige dansesko.

Hælhøjden var henholdsvis 4,5 cm, 7,5 cm og 10 cm.

Målingerne viste, at 10 cm høje hæle gave hele tre gange så stor belastning på den forreste del af foden som det at danse i bare fødder.

 

Vil forhindre varige skader

»At danse i høje hæle er en meget mere intens form for bevægelse end at gå normalt med samme type sko,« påpeger Ren.

»Problemet, når man går helt almindeligt, er bare, at det er ubehageligt, og at man kan miste balancen. Men når man danser, belaster man foden oftere og mere intenst, så der har man også en risiko for at slide selve vævet i foden,« siger han.

Og det er denne slitage, forskerne er bekymrede over. Professionelle dansere træner gerne flere timer i høje hæle hver dag, hvilket i værste fald kan give varige skader.

Dette er belastningens fordeling i høje hæle. Forreste del af foden får næsten al belastningen, og det kan være skadeligt. (Grafik: International Journal of of Experimental and Computational Biomechanics)

Hælspore er en belastningsskade, som skaber stikkende smerter i hælen. Ubehandlet kan skaden forårsage smerter ved bare at gå i almindelige sko.

»Mere forskning vil hjælpe os til at forbedre biomekanikken i dans og finde på teknologiske udviklinger, som kan reducere risikoen for nogle af de negative konsekvenser ved at danse,« siger Ren.

 

Skal også bevare æstetikken

Mange vil nok stadig sige, at de høje hæle gør dansen æstetisk og smukkere at se på. Skal det så betyde, at danserne bare skal fortsætte med at leve efter devisen 'no pain, no gain'?

»Vores mål er at forbedre beskyttelsen i skoen, sådan at man forhindrer skader, uden at de ødelægger æstetikken ved dansen,« siger James Ren.

»Vi har allerede haft en del succes i vores arbejde med at udvikle sportssko til løb og basketball, og vi tror helt sikkert, at den succes kan overføres til designet af højhælede sko.«

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet The International Journal of Experimental and Computational Biomechanics.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk