Danmark og Norge undgik øget dødelighed under coronapandemiens første år
fire læger bærer kiste med coronaoffer

Forskere mener, at coronapandemien har været skyld i det største fald i levealder på globalt plan siden Anden Verdenskrig. (Foto: Shutterstock)

Forskere mener, at coronapandemien har været skyld i det største fald i levealder på globalt plan siden Anden Verdenskrig. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
25 oktober 2022

De fleste lande oplevede formentlig et fald i forventet levealder under coronapandemiens første år. Men Danmark og Norge slap for øget dødelighed i 2020.

Samtidig viser undersøgelser, der er foretaget af en international forskningsgruppe, at vaccinerne har spillet en stor rolle.

Forskningsgruppens studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Human Behaviour, indikerer således, at en lav vaccinedækning har medført flere døde i en lang række europæiske lande samt USA og Chile.

Det skriver forskning.no.

Resultaterne af undersøgelsen er, at den forventede levealder i 2020 i 26 af de 28 undersøgte lande i gennemsnit faldt med ni måneder.

I flere østeuropæiske lande blev 2021 endda et endnu værre år for folkesundheden, og i USA faldt den forventede levealder med hele to år i 2020 og med yderligere tre måneder i 2021.

nyfødt baby der græder

Den forventede levealder er det gennemsnitlige antal år, som en person forventes at leve efter den pågældende alder. I studiet er den forventede levealder baseret på, hvor gammel en nyfødt baby gennemsnitligt bliver. Kilde: Den Store Danske (Foto: Shutterstock)

Bulgarien var desuden landet med allerlavest vaccinedækning og allerstørst reduktion i den forventede levealder under pandemien.

Ifølge studiet har forskerne tydeligt kunnet se en sammenhæng mellem vaccineudbredelsen og udviklingen i folkesundhed og den forventede levealder i de respektive lande.

Forskerne undersøgte også den forventede levealder i relation til aldersgrupper, og her blev mønstret endnu tydeligere. 

I nogle lande med høj dødelighed som følge af corona fik man hurtigt vaccineret borgere over 80 år. Det fik straks den forventede levealder til at stige og næsten nå tilbage til normalen, blandt andet i USA og Holland.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.