Danmark har elimineret mæslinger – men har mindre styr på røde hunde
13 september 2017

Danmark opfylder nu de oficielle betingelser fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for at have elimineret mæslinger. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

En elimination er efter WHO’s definitioner ikke det samme som en udryddelse.

Der må ifølge definitionen på elimination godt være enkelte importerede mæslingetilfælde i landet, men de skal være velbeskrevne, og smitten skal være stoppet inden for højest et år.

Det er desuden et krav, at der ikke har været vedvarende mæslinge-smitte i landet i de seneste tre år.

For at opnå WHO’s status af elimination har Danmark også skullet overvåge mæslinger nøje og samtidig have en høj tilslutning til MFR-vaccinen.

Eliminationen af mæslinger kommer, 30 år efter at MFR-vaccinen, der blandt andet beskytter mod mæslinger, blev introduceret i Danmark i 1987.

Da mæslinger er meget smitsomt, er det stadig meget vigtigt, at danskerne bliver ved med at få MFR-vaccinen, står der i pressemeddelelsen fra Statens Serum Institut.

WHO har i samme omgang vurderet, at rubella-virus, der fører til sygdommen røde hunde, stadig forekommer i Danmark.

Dette skyldes ikke, at der har været anmeldt tilfælde af røde hunde eller rubella-virus, men at sygdommen ikke har været overvåget systematisk i hele befolkningen.

Derfor kan Danmark ikke formelt dokumentere, at der ikke stadig er rubella-virus i omløb.

Hidtil har der ikke været generel anmeldepligt for alle tilfælde af røde hunde i Danmark, men det vil i forbindelse med kommende ændringer i det danske meldesystem blive meldepligtigt, alene på mistanke, står der i pressemeddelelsen fra Statens Serum Institut.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.