Danmark får sit første stress-forskningscenter
Hver tiende dansker bliver alvorligt påvirket af stress i hverdagen, men forskerne mangler stadig reel viden om, hvor meget vi præcis skal stresse, før vi bliver syge. Det skal det første danske forskningscenter i stress råde bod på.

Forskning i stress kan måske reducere tab af livskvalitet, sygefravær, tidlige dødsfald og tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. (Foto: Colourbox)

Forskning i stress kan måske reducere tab af livskvalitet, sygefravær, tidlige dødsfald og tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. (Foto: Colourbox)

Når arbejdet hober sig op, kalenderen bugner af aftaler, bilen går i stykker, og børnene lægger sig syge på skift, er det nemt at føle sig stresset. For det meste går det hurtigt over igen, men for hver tiende dansker er tilstanden mere permanent.

Forskerne ved dog stadig kun lidt om, hvorfor vi bliver stressede, og hvordan man forhindrer det. Derfor får Danmark nu sit første stresscenter baseret på forskning, Københavns Stressforskningscenter.

»Vi ved, at stress formentlig har betydning for vores helbred og kan være forbundet med sygdomme som kræft, lungesygdomme og hjerte-kar sygdomme, men vi vil gerne forstå, hvorfor det har betydning, og hvordan man kan forebygge det.«

»Med Københavns Stressforskningscenter håber vi at kunne styrke området og skabe et dansk stressforskningsmiljø af høj international standard,« siger centerleder Naja Hulvej Rod, lektor og cand.scient.san.publ. fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Et samarbejde mellem Danmarks førende stressforskere

Københavns Stressforskningscenter kommer ikke til at ligge på en konkret adresse, men bliver et murstensløst samarbejde mellem stressforskere fra tre institutioner: Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø samt Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling ved Bispebjerg Universitetshospital.

»De tre institutioner har forskellige tilgange til stressforskning. Nogle undersøger behandling og forebyggelse, mens andre ser på konsekvenserne på lang sigt for at vurdere, hvordan vi som samfund skal håndtere problemet,« siger Naja Hulvej Rod.

Hun uddyber, at 30 af de største danske stressforskere, som samlet set har publiceret mere end 150 videnskabelige artikler, allerede er tilknyttet centeret.

I andre lande har der videnskabeligt set været meget mere fokus på stress. I Danmark vil vi også gerne være med og få sat stress på dagsordenen

Naja Hulvej Rod, centerleder på Københavns Stressforskningscenter

»Der er derfor ikke tale om, at vi skal starte helt fra bunden, men om at vi skal samle og koordinere den eksisterende forskning og i det hele taget sætte mere fokus på forskning i stress.«

Vil undersøge sammenhængen mellem stress og sygdomme

Forskerne fra Københavns Stressforskningscenter vil blandt andet kaste sig over samspillet mellem stress og vores fysiske og mentale reaktioner.

»Vi skal undersøge, hvad der sker med kroppen, når man bliver stresset, og hvilke reaktioner det udløser, eksempelvis i forhold til stresshormoner og ændringer i blodtrykket. Men også hvilken betydning stress har for vores adfærd – ryger vi mere, drikker vi mere og sover vi dårligere,« siger Naja Hulvej Rod.

Derudover vil forskerne:

 • afgrænse og definere begrebet stress 
   
 • undersøge sammenhængen mellem stress og sygdom
   
 • forstå de mekanismer, der kan lede fra stress til sygdom
   
 • analysere de samfundsmæssige konsekvenser af stress
   
 • finde forskningsbaserede metoder, der kan forebygge og behandle stress

Stresscenter skal være forskningsbaseret alternativ til coaching

Naja Hulvej Rod mener, der er brug for Københavns Stressforskningscenter som en videnskabelig pendant til de mange tilbud om behandling af stress, der findes på markedet i dag.

»Stress er et område, som mange interesserer sig for, både virksomheder og enkeltpersoner. Og det såkaldte ’grå marked’, hvor konsulentfirmaer og personlige coaches tilbyder behandling af stress, er skudt op på det seneste. Derfor er der brug for et alternativ, der er baseret på forskning,« slutter hun.

Det nye stressforskningscenter åbnes officielt fredag 20. januar på Københavns Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk